Chinezen zoeken springplank in Oost-Europa

Chinese staatsbedrijven zijn steeds actiever in Oost-Europa, met steun van hun regering. Niet alleen om daar geld te verdienen, maar vooral als brug naar de rest van de Europese Unie.

“China is een hogesnelheidstrein, dus zorg dat je ‘m niet mist,” zei de nieuwe Chinese ambassadeur Guo Yezhou tegen een Bulgaars dagblad. China doet z’n best om voet aan de grond te krijgen in het land dat voor westerse investeerders, vanwege de gebrekkige infrastructuur, inefficiënte rechtbanken en wijdverspreide corruptie niet zo interessant is. Chinezen worden juist aangetrokken door de gunstige belastingen, die stabiel zijn en met 10 procent het laagste zijn in de hele EU.

Autofabriek

Telecomgiganten Huawei en ZTE mogen het Bulgaarse netwerk vernieuwen. Het Chinese SUV-merk Grote Muur Motors heeft onlangs een autofabriek neergezet. China’s Insigma Technologie gaat onderdelen bouwen voor de grootste elektriciteitscentrale van Bulgarije.

Dezelfde trend is overal in Oost-Europa te zien. In Roemenië willen Chinese bedrijven meedingen naar de bouw van nieuwe windturbines, in Hongarije krijgen Chinese zakenlui Hongaarse les op kosten van de regering en in Polen investeerde China tot 2007 niet meer dan 70 miljoen euro in totaal – dat wordt dit jaar alleen al zo’n 500 miljoen euro.

“China zoekt een land dat een grote brug kan worden naar EU-landen”, zei handelsminister Chen Deming in juli tijdens een gesprek met de Bulgaarse economieminister Traicho Traikov.

Geopolitiek

Duitse bedrijven maken zich zorgen over de Chinese opmars, die mogelijk zou worden gemaakt door allerlei onderhandse afspraken. Het gaat niet om economie, maar om geopolitiek, waarschuwde het Comité voor Oost-Europese Betrekkingen van de Duitse industrie vorige week. Het rapport spreekt over “dumping, agressieve financieringen en gulle risicogaranties” van de regering.

In Polen en Servië bijvoorbeeld wisten staatsbedrijven de concessies te winnen van Europese concurrenten door ver onder de prijs van de anderen te bieden of door middel van staatsgaranties op lucratieve leningen. Er lijkt een “directe correlatie” te zijn, aldus het rapport, tussen de risicobeoordelingen van buitenlandse projecten door Chinese banken en “de strategische belangen van het politieke leiderschap in Beijing”.

“Het westen kan wel denken dat dit deel van Europa haar trofee is voor het winnen van de Koude Oorlog”, zegt Zhang Zuqian, onderzoeker bij de Chinese Organisatie voor Europese Studies. “Maar de oorlog is voorbij en dit is niet meer zijn exclusieve domein. Het zijn meestal dan ook de bedrijven die niet concurrerend genoeg zijn die klagen over de ‘Chinese bedreiging’.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.