Colombiaanse cocaproductie stijgt weer

Colombiaanse cocaboeren hebben vorig jaar genoeg geoogst voor de productie van 640 ton cocaïne. Het Colombiaanse leger vernietigt de illegale plantages op grote schaal. Toch is de oppervlakte waarop het verboden gewas in Colombia geteeld wordt vorig jaar gestegen met 6.000 hectaren. Dat zegt het VN-Drugs- en Misdaadbureau UNODC.
Colombia vernietigde in 2005 170.780 hectaren cocavelden, een record. Toch steeg de oppervlakte waarop cocaboeren hun oogst ongestoord konden binnenhalen van 80.000 tot 86.000 hectaren, schat het UNODC. Het is de eerste stijging in vijf jaar tijd.

De teelt van coca is goed voor 0,7 procent van het Colombiaanse bruto binnenlands product en 6 procent van de landbouwproductie voor aftrek van kosten. Colombia is de grootste exporteur van cocaïne, de harddrug die uit cocabladeren wordt gemaakt. Colombia kan ongeveer 70 procent van de wereldvraag dekken.

Niet alle cocaïne die in Colombia geproduceerd wordt, bereikt de wereldmarkt. Volgens voorlopige cijfers nam de Colombiaanse regering vorig jaar 173 ton cocaïne in beslag.

De fabelachtige inkomsten die de populaire harddrug genereert, houdt waarschijnlijk de burgeroorlog in Colombia aan de gang. Er zijn sterke aanwijzingen dat zowel linkse rebellen als rechtse doodseskaders er hun activiteiten mee financieren. En het overvloedige drugsgeld vindt allicht ook zijn weg naar het leger en de politici in het Zuid-Amerikaanse land.

De Colombiaanse regering zegt dat er voor het aanleggen van nieuwe cocavelden ook elk jaar 100.000 hectaren bos vernietigt wordt. Maar de bestrijding van cocavelden doet het milieu ook geen goed. De bestrijdingsmiddelen die vanuit vliegtuigen worden ingezet, komen ook terecht op een uitgestrekt gebied rond de eigenlijke plantages.

De VS investeren zwaar in de drugsbestrijding in Colombia. Tussen 2000 en 2005 stopte de Amerikaanse regering 4 miljard dollar in het Plan Colombia, een programma om de drugsteelt en de smokkel van verdovende middelen aan banden te leggen. In 2004 kreeg dat plan een tweede luik. Het Plan Patriota is expliciet gericht op de strijd tegen de linkse guerrilla en vooral de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), de grootste rebellengroep in het land. Volgens de VS zijn de FARC ook de belangrijkste drugshandelaars geworden in Colombia.

President Alvaro Uribe, die in mei herverkozen werd voor een nieuwe ambtstermijn, vroeg vorige week in de VS nog meer geld voor de vernietiging van cocavelden vanuit de lucht. Uribe wil de huidige inspanningen nog verdubbelen.

Tegenstanders van de aanpak van de regering voeren aan dat die de oorzaken van het probleem onveranderd laat. “De aanplant van coca volgt de groei van de armoede in dit land”, zegt Héctor Torres, een boer en mensenrechtencoördinator van Asogüéjar, een vereniging van lokale besturen uit Río Güéjar. Rio Güéjar is een oorlogsgebied waar de regering het Plan Patriota uitvoert. “De mensen hebben geen werk en geen kansen - de arme boerenbevolking moet wel zwichten voor de oprukkende cocateelt.”

Asogüéjar is het ermee eens dat cocaplantages vernietigd worden, maar stelt voor dat de overheid ook investeert in wegen, gezondheidscentra, goedkope landbouwkredieten en de verdeling van zaaizaad en meststoffen. “Op die manier kunnen boeren die willen omschakelen, dat meteen doen”.

Volgens Antonio María Costa, de directeur van het UNODC, hebben Colombia, Peru en Bolivia, de drie grote cocaproducerende landen, tien keer meer internationale hulp nodig dan nu om alle arme cocaboeren een alternatief te bieden. Ook de UNODC-baas ziet een “onmiskenbaar geografisch verband tussen onderontwikkeling op het platteland en de teelt van coca”.

Het UNODC schat dat in Colombia 68.600 gezinnen zich toeleggen op de productie van coca. Slechts een kleine 7.000 voormalige cocaboeren kregen al hulp van de organisatie om op andere teelten over te schakelen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.