Computers in Congo dienen vooral ter decoratie

De ambtenaren in Bukavu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, typen hun brieven nog gewoon op de schrijfmachine. Alleen bij de belastingdienst hebben ze interesse in de computers die meestal door een of andere organisatie zijn geschonken.

Twee computers onder een witte doek staan als spoken de ruimte te vullen in het secretariaat van het gemeentehuis. Niemand gebruikt de apparaten die twee jaar geleden zijn aangeschaft. De ambtenaar, die er tegenover zit, heeft een stapel papieren op zijn bureau liggen, geboorteaktes, huwelijksaktes en brieven die hier moeten worden getekend. Geprint, getypt, geschreven — alles door elkaar.

Een tiental ambtenaren heeft een cursus informatica gevolgd om te leren omgaan met Word en Excel, maar niemand doet er iets mee. “Onze machines hebben geen accessoires en we hebben ook niemand die er mee kan omgaan”, zegt Christophe Kulimushi, een oude typist. In de andere gemeentelijke organisaties is de situatie precies hetzelfde.

Ongemotiveerd


“De computer is voor onze opvolgers”, zegt typist Jacques Mitima berustend. “Ik wacht op mijn pensioen.” Met hem zijn er vele andere ambtenaren van boven de veertig die vooral hun tijd uitzitten en in hun salaris — amper 30 tot 35 euro per maand — weinig reden zien om hard te werken of iets nieuws te leren.

Er zijn organisaties die computers schenken en er cursussen bij geven, zoals aan het gemeentebestuur, vorig jaar. Ook daar staan ze echter ongebruikt ter decoratie van de kamer. De ambtenaren zijn gedemotiveerd. “We hebben geen tijd om te leren, want de staat zorgt niet voor ons”, zegt de secretaris, Gaspard Mihigo.

Ook de frequente stroomstoringen helpen niet. Het provinciale parlement heeft vorig jaar nieuwe computers gekregen van het VN Ontwikkelingsprogramma, maar de afgevaardigden hebben door de storingen al regelmatig de benodigde documenten niet gekregen.

Belastingdienst


Beter gaat het aan de inkomstenkant van het bestuur. Op het provinciale ministerie van financiën, bij de dienst belastingen, wordt meer en meer digitaal gewerkt. Vorig jaar is de dienst door de Wereldbank met computers uitgerust in het kader van een project voor capaciteitsopbouw.

Het meest voorop lopen echter de niet-gouvernementele organisaties, omdat zij regelmatig contact hebben met hun collega’s over de grens, in het Rwandese Cyangugu, waar ze goede ideeën van overnemen. “We vinden het beschamend om zo met verouderde machines te werken”, zegt een medewerker. Bovendien kan dat niet meer in een tijd waarin westerse geldschieters goede financiële rapporten eisen, niet uitgetypt of uitgeschreven, maar digitaal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.