'Congo op weg naar dictatuur' zegt Bemba

Jean-Pierre Bemba, de Congolese oppositieleider die al 12 maand in Portugal zit, zegt dat Congo afglijdt naar een dictatuur. Hij doet deze uitspraak nadat hij nog steeds geen groen licht kreeg om naar zijn land terug te keren.
Bemba, senator en leider van de oppositiepartij Mouvement de Libération du Congo (MLC), vluchtte na gevechten tussen zijn troepen en het regeringsleger. Hij verwijt de Congolese regering dat hij gedwongen werd in ballingschap te gaan en dat ze hem verhindert terug te keren.  ‘Ze willen de belangrijkste leider van de oppositie op een afstand houden. Ik heb het gevoel dat er een dictatuur aan het ontstaan is,’ stelt Bemba.
Congo heeft volgens Bemba nood aan een sterke oppositie die de corruptie in de regering, de straffeloosheid en de hoge inflatie aan de kaak stelt. Voor de sociale onrusten in Kivu en Beneden-Congo kent de regering maar een oplossing: onderdrukking’, verklaart de senator.
Naar Portugal
Op 11 april 2007 werd Bemba door de VN-vredesmacht Monuc naar de luchthaven begeleid om zijn been te laten verzorgen in Portugal. De bedoeling was dat hij er 60 dagen zou verblijven, maar dat verblijf is meermaals verlengd. ‘Ik wil enkel teruggaan als mijn veiligheid gegarandeerd wordt,’ zegt Bemba.
Begin vorige maand zei de politicus toch niet te willen teruggaan. ‘De machthebbers in Congo tonen geen enkele bereidheid om ervoor te zorgen dat ik kan terugkeren’, luidde het. Vijf dagen later bleek uit een boodschap aan zijn achterban dat hij in maart al wilde terugkeren. Senaatsvoorzitter Léon Kengo wa Dondo vroeg in november 2007 aan Antoine Gizenga, de Congolese eerste minister, om toestemming. Hierop kreeg Bemba geen antwoord. Een adviseur van president Kabila stelt dat Bemba wel kan terugkeren.
Beschuldigd van hoogverraad maar onschendbaar
In maart vorig jaar vielen er meer dan 200 doden bij gevechten tussen aanhangers van het MLC en het Armée Nationale Congolaise, het regeringsleger. Dit was een uitloper van de presidentsverkiezingen in 2006 waarbij Bemba met 42 procent verloor van Kabila. Intussen sloten 89 militairen van de oppositie zich aan bij het regeringsleger en leverden 127 hun wapens in. Bemba week uit naar zijn zwaarbeveiligde villa in Quinta do Lago in Portugal, nadat zijn lijfwacht het moest opnemen tegen de regeringstroepen. Bemba wordt beschuldigd van hoogverraad maar zijn senatorfunctie maakt hem in theorie onschendbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.