Congolese seropositieven eisen plaats op bij verkiezingen

Er is hoop voor de seropositieve bevolking van Zuid-Kivu. In de oostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo gaat het aantal besmettingen er fors op achteruit. Aids-lijders en dragers van het HI-virus worden ook steeds beter aanvaard door de samenleving. De seropositieven willen nu ook volwaardig deelnemen aan de verkiezingen.
In de hele provincie Zuid-Kivu leven er zo’n half miljoen seropositieven, schat het Nationale Multisectoriële Programma voor de Strijd tegen AIDS (PNMLS). Ze zijn vaak getraumatiseerd door het sociale stigma dat de ziekte de voorbije jaren meebracht. Maar ze eisen hun rechtmatige plaats in de samenleving weer op. De verkiezingen van 30 juli bieden daartoe een ideale gelegenheid.

Fidèle Muderwha, 25 jaar, had zich graag kandidaat gesteld als provinciaal afgevaardigde voor de stad Bukavu. Maar hij is sinds drie jaar seropositief. In de buurt waar hij woont, Kadutu, weten de mensen dat, en ze laten geen kans voorbij gaan om hem eraan te herinneren. Een lijstplaats zat er daardoor niet in.

Maar Muderwha laat zich niet ontmoedigen. “Ik zal mij kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen om bij te dragen aan de oplossing van de sociale problemen in Bukavu”, zegt hij overtuigd. Dat kan nog, want de datum van de gemeenteraadsverkiezingen worden pas vastgelegd na de nationale verkiezingen van 30 juli.

Als hij het over sociale problemen heeft, denkt Muderwha in de eerste plaats aan de mensen die zoals hij met AIDS of een HIV-infectie leven. Hij wil dat de samenleving seropositieven accepteert als volwaardige burgers, want dat is vandaag nog niet helemaal het geval. “Om ons te laten registreren voor de verkiezingen hadden we het vorig jaar bijvoorbeeld al heel lastig. Mensen meden ons als de pest toen we mee aanschoven in de rij.”

Gelukkig voor Muderwha en zijn lotgenoten neemt de afkeer tegenover seropositieven af. Volgens dokter Jacques Ngwasi, coördinator van het PNMLS in Zuid-Kivu is dat te danken aan de inspanningen om de bevolking te sensibiliseren over het virus en het besmettingsgevaar, en ook aan het stilaan indrukwekkende aantal seropositieven in Zuid-Kivu. De sensibilisering doet het aantal nieuwe besmettingen gelukkig wel dalen. “Van vier procent drie jaar geleden, zitten we vandaag aan 2,7 procent seropositieven in de bevolking”, zegt dokter Ngwasi. Dat relatief lage aandeel maakt ook de medische verzorging mogelijk van de patiënten die er nood aan hebben. Besmette mensen die symptomen van aids beginnen te vertonen, kunnen in Bukavu gratis aids-remmers krijgen.

Seropositieve mensen worden steeds beter aanvaard, en meer dan één inwoner van Bukavu ziet er geen graten in dat een seropositieve medemens een politieke functie zou uitoefenen. “Zolang de kandidaat aan de voorwaarden voldoet en zich verantwoordelijk gedraagt in de uitoefening van het ambt is er geen enkel probleem”, vindt Jules Sangwa, een handelaar uit Bukavu. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.