Congolese vrede onder druk

De dissidente Tutsi-generaal Laurent Nkunda heeft dit weekend aan BBC verklaard dat zijn rebellengroep in staat van oorlog is met het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo. Nkunda, een Tutsi, verwijt de regering samen te werken met Hutu’s om zijn troepen aan te vallen.
Nkunda trok verleden week duizenden van zijn soldaten terug uit het nationale leger, donderdagochtend vielen zijn rebellen een legerpost aan in de oostelijke provincie Kivu, waarbij verschillende Congolese soldaten gedood en 30 andere verwond werden.
Nkunda vindt dat de Congolese overheid zelf verantwoordelijk is voor het geweld, en zegt dat de regering weigert over een vredesplan te onderhandelen, schrijft Le Monde: “De regering wil alles met de wapens oplossen”, zei Nkunda in een telefonisch interview aan de krant.

Versterking


De VN-vredesmacht Monuc heeft versterking gestuurd naar de regio en verhoogt de diplomatieke druk op beide partijen in een poging het geweld te stoppen. De vredesmacht heeft ook het aantal helikoptervluchten boven de regio opgeschroefd om een beter beeld te kunnen krijgen van de situatie.
De Ugandese krant The monitor citeerde afgelopen weekend nog hulpverleners en vluchtelingen die zegden dat Rwandese troepen sinds 18 augustus zouden binnengetrokken zijn om de rebellen van generaal Nkunda te steunen, Rwanda ontkent die geruchten. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken is sinds zondag in de Congolese hoofdstad Kinshasa om strategieën uit te werken om de crisis in het oosten van het land te bedwingen.

Expertengroep


Uit het VN-Expertengroep voor Congo, dat eind juli werd onthuld, bleek al dat een netwerk dat met generaal Nkunda sympathiseert, voor zijn militie aan het ronselen is, tot in Rwanda en Burundi toe. Nkunda is zijn machtspositie in Noord-Kivu volop aan het versterken.
Het netwerk financiert het vervoer van de rekruten naar Nkunda’s kampen. Onder hen ook instructeurs die in deze kampen militaire training gaan geven aan Nkunda’s militieleden. De Nkunda-milities houden illegale wapenvoorraden aan die onder het VN-wapenembargo vallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.