Controversiële investeringen blootgelegd

Netwerk Vlaanderen onthult vandaag (13 november) controversiële investeringen van acht banken die in België actief zijn: Axa, ING, Fortis, ABN Amro, Citigroup, Dexia, KBC en Deutsche Bank. De ngo klaagt het gebrek aan transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid bij banken aan.
Het rapport ‘Bankgeheimen. Acht bankgroepen en hun verontrustende investeringspraktijken’, stelt gecontesteerde investeringen aan de kaak en brengt ze ook samen op de website bankgeheimen.be, waar je de investeringen op een wereldkaart kan raadplegen.
Verschillende banken pompen bijvoorbeeld geld in Avichina, dat militair materiaal verkoopt aan Birma en Sudan. De Europese Unie heeft nochtans een wapenembargo ingesteld in deze landen wegens aanhoudende schendingen van de mensenrechten. Verleden week al bleek dat banken en pensioenfondsen uit België en Nederland investeren in vier Aziatische oliemaatschappijen die actief zijn in sudan.
Axa, citibank, Deutsche Bank en Dexia hebben dan weer aandelenbelangen van DRD Gold in bezit of beheer. Dat Zuid-Afrikaanse bedrijf baat in Papua Nieuw-Guinea zwaar vervuilende goud- en zilvermijnen uit.

Werknemers


De christelijke bediendenvakbond LBC-NVK, de grootste vakbond voor het bankpersoneel, wil druk uitoefenen tijdens de ondernemingsraden om de controversiële investeringen stop te zetten: ‘Zulke investeringen kunnen voor het bankpersoneel niet langer door de beugel. We vinden dat de financiële instellingen meer rekening moeten houden met belangrijke milieu en mensenrechtennormen in hun investeringsbeslissingen’, zegt Stefaan Decock, secretaris van de LBC.
‘We ijveren voor een ethische ondergrens: geen geld meer voor dictators, zware milieuvervuiling, controversiële wapens of mensenrechtenschenders.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift