Corruptie ondergraaft armoedebestrijding in Colombia

In de provincie Chocó in het noordwesten van Colombia moeten enkele hoge ambtenaren voor de rechter verschijnen omdat ze geld voor de gezondheidzorg in hun eigen zak hebben gestoken. Eerder stierven in de provincie, waar vooral mensen van inheemse en Afrikaanse origine wonen, 12 kinderen door ondervoeding. Het geval illustreert hoe moeilijk het is de armoede te bestrijden op het Colombiaanse platteland.
De man die voor de rechter moet verschijnen is de schatbewaarder van de gemeente Lloró, een gemeente 45 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Quibdó. Hij wordt ervan beschuldigd 911.000 dollar (700.769 euro) te hebben verduisterd, met de hulp van een ex-burgemeester en twee andere gewezen ambtenaren. De burgemeester van Quibdó is nog niet aangeklaagd maar wordt wel ondervraagd, net als enkele rechters die in het verleden gelijkaardige delicten door de vingers zouden hebben gezien.
Het schandaal zorgt ook in de nationale politiek voor beroering. Zeven ministers uit de conservatieve regering van president Alvaro Uribe moeten op 17 april voor een senaatscommissie uitleg komen geven over de feiten in Chocó. Het is trouwens niet de eerste keer dat er sprake is van corruptie in de provincie. Eerder werden al eens een gouverneur en 31 burgemeesters veroordeeld tot gevangenis- of geldstraffen.
Chocó haalde onlangs nog op een andere manier het nieuws. De nationale ombudsman, Vólmar Pérez, bracht een rapport uit over een “ernstige crisis in de watervoorziening”. “In maart zijn twaalf kinderen gestorven aan deshydratatie ten gevolge van diarree en ondervoeding”, zei Pérez.
“De dood van de kinderen is geen gevolg van de slabakkende economie”, zegt Graciela Butcher van de Britse hulporganisatie Plan International in Colombia, “Het is het resultaat van jaren van nalatigheid en marginalisering. De drugssmokkel en de burgeroorlog maken de humanitaire crisis nog erger. De bevolking op het platteland raakt steeds meer geïsoleerd en krijgen het moeilijker om te overleven.”

Slechter eten dan beesten


Het Colombiaans Instituut voor Familiewelzijn (ICBF) bracht begin april nog een ander schandaal aan het licht. Malafide figuren in Chocó zouden een handeltje hebben opgezet met Bienestarina, een mengeling van granen en melkpoeder dat normaal gratis wordt verspreid aan jonge moeders en oudere mensen in afgelegen gebieden. De afnemers van het voedingsmiddel waren varkensboeren die er hun vee mee vetmestten.
“Dit is een trieste herinnering aan het feit dat, in het Colombia van de 21ste eeuw, er nog altijd miljoenen landgenoten zijn die slechter eten dan de beesten” zo schreef de krant El Tiempo over het schandaal, “En dat ondanks de verbetering van de armoedecijfers.”

Gratis maaltijden


De Colombiaanse regering publiceerde in maart statistieken waaruit blijkt dat de armoede is gedaald van 56 procent in 2002 tot 45 procent in 2006. In de economische hoofdstad Bogota daalde het aantal armen met 10 procent en het aantal extreme armen met 4,6 procent. Dat succes is onder meer te danken aan het initiatief “Bogotá zonder honger” van burgemeester Luis Eduardo Garzón, die op grote schaal gratis maaltijden uitdeelde in scholen en in arme wijken.
Van dergelijke maatregelen kan Chocó alleen maar dromen. De levensverwachting ligt er op 65 jaar voor de mannen en 71 jaar voor de vrouwen, vijf jaar minder dan het nationale gemiddelde. 429 moeders op honderdduizend sterft er voor, na of tijdens de bevalling, tegenover 79 nationaal. 17 op 1000 baby’s sterven bij de geboorte, tegenover slechts 7 in heel Colombia.
Voor econoom Ricardo Bonilla bewijzen de cijfers dat “economische groei niet noodzakelijk gepaard gaat met minder armoede en dat Colombia nog een lange weg te gaan heeft om de Millenniumdoelen te realiseren”. Omdat de overheid in Chocó zo goed als afwezig is, blijft Bonilla sceptisch over de mogelijkheden om daar op korte termijn iets aan te doen.
De Millenniumdoelen zijn concrete afspraken die de internationale gemeenschap in 2000 maakte om tegen 2015 onder meer de honger en armoede in de wereld te halveren, elk kind naar de lagere school te laten gaan en moeder- en kindersterfte terug te dringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.