Cuba krijgt internet via glasvezelkabel

Cuba wordt binnenkort aangesloten op een onderzeese glasvezelkabel die de snelheid van het internet er aanzienlijk zal vergroten. Toegang tot het internet is voor veel particulieren echter nog een verre droom.

De glasvezelkabel van 1600 kilometer tussen Cuba en Venezuela moet in het midden van 2011 klaar zijn. Volgens Waldo Reboredo, vice-voorzitter van Telecomunicaciones Gran Caribe, het bedrijf dat de leiding heeft over het project, beginnen de werkzaamheden in januari. Het is de bedoeling de kabel door te trekken naar Jamaica als Cuba is aangesloten.

De Cubaanse overheid zegt dat de kabel het internet 3000 keer sneller maakt dan het huidige internetverkeer op het eiland. De autoriteiten hebben echter al duidelijk gemaakt dat de kwaliteitsverbetering niet betekent dat ook de toegang tot informatietechnologie verbeterd zal worden.
 
Reboredo zegt dat Cuba waarschijnlijk ook nog gebruik blijft maken van het internet via satelliet. Cuba maakt hier gebruik van vanwege het Amerikaanse embargo dat ervoor zorgt dat het eiland geen toegang heeft tot glasvezelnetwerken dichtbij.

Te duur

“Elke maatregel om de internetverbindingen en de toegang tot het net te verbeteren, is welkom”, zegt de Cubaanse journalist Francisco Rodríguez, auteur van het weblog ‘Paquito, el de Cuba’.  “Dat zorgt ervoor dat meer stemmen, zowel van instituties als van individuen, wereldwijd gehoord kunnen worden.”

Blogger Yasmin Portales gelooft echter niet dat de kabel een verschil zal maken voor woonhuisaansluitingen. “Omdat de staat zich daar niet voor interesseert.” Ze verwacht ook niet dat de tarieven zullen dalen. “Als een deel van de kabelcapaciteit vermarkt wordt, zullen de prijzen in harde valuta zijn. De meeste mensen kunnen dat niet betalen.”  

In het laatste rapport over de vooruitgang op het gebied van de millenniumdoelen, staat dat in 2008 dertien van de honderd Cubanen het internet gebruikten. De cijfers zijn niet gesplitst in gebruikers van het wereldwijde netwerk en gebruikers van het intranet binnen organisaties, dat door veel werknemers wordt gebruikt.

Hotels

Uit een onderzoek dat het Nationale Kantoor voor Statistiek (ONE) tussen februari en april van dit jaar hield onder 38.000 huishoudens, bleek dat maar 2,9 procent van de respondenten in 2009 directe toegang tot het internet had. Deze mensen gebruikten meestal verbindingen op het werk of bij onderwijsinstellingen.

Volgens het rapport gebruikte 5,9 procent een particuliere verbinding, 59,9 procent een verbinding op school en 7,4 procent een verbinding op het werk. Bijna 16 procent gebruikte  de internetverbinding van iemand anders. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 5,8 procent van de respondenten gebruik had gemaakt van diensten op het gebied van e-mail.
 
Sommige academici, wetenschappers en journalisten hebben thuis internet. Diplomaten en buitenlanders hebben ook thuis internettoegang en moeten daardoor betalen in convertibele Cubaanse peso’s (CUC), de harde valuta die de Amerikaanse dollar op het eiland vervangen heeft.

Cubanen kunnen gebruik maken van internet in internetcafés van hotels. Omgerekend betalen ze daarvoor tussen 5,50  en 9,25 euro per uur. In juni 2009 gaf de overheid het staatspostbedrijf toestemming om deze dienst te leveren, maar tot nu toe levert dat alleen e-mail en intranetverbindingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.