De brug van dromen. Onderweg naar het nieuwe Mozambique

Welke dromen hebben de mensen? Een beter vertrekpunt voor een boek over ontwikkelingssamenwerking is moeilijk te bedenken, want zegt Nobelprijswinnaar Amartya Sen ook niet dat ontwikkeling uiteindelijk neerkomt op het vergroten van de mogelijkheden van mensen om hun eigen dromen en doelstellingen in het leven waar te maken?

Schrijfster Hilde Keteleer en Emiel Vervliet –als vrijwilliger ook hoofdredacteur van de serie MO*papers– vertrokken dus met de juiste vraag richting Mozambique. Het kader waarin ze hun reportagewerk gingen verrichten, was de tiende verjaardag van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking in Mozambique. Dat kader beperkt de blik enigszins, maar aangezien het meesterschap in de beperking ligt, hoeft dat geen probleem te zijn.

De brug van dromen maakt zijn ambitie een toegankelijk boek over complexe thema’s te zijn voor een goed deel waar. Hilde Keteleer zoekt voortdurend een juist evenwicht tussen de institutionele verhalen over ontwikkelingssamenwerking en haar intuïtieve interesse in de menselijke verhalen van de jongens en meisjes, mannen en vrouwen die ze tegenkomt. Dat levert nu eens mooie en verhelderende portretten op, dan weer lang uitgesponnen uiteenzettingen.

De pogingen om bij die ex cathedra stukken het evenwicht te herstellen met persoonlijke reflecties zorgt zelden voor het gewenste resultaat. Wie Mozambique en de Mozambikanen beter wil leren kennen, komt met deze Brug halverwege. Maar wie beter wil begrijpen wat de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking daar doet en welke relatie het saaie ontwikkelingswerk heeft met het ware, bruisende leven in zuidelijk Afrika, die komt helemaal aan zijn trekken in dit boek. De foto’s helpen om het reisverhaal te illustreren, maar missen de kracht van een eigen bijdrage aan het verhaal.

De brug van dromen. Onderweg naar het nieuwe Mozambique door Hilde Keteleer en Emiel Vervliet (met foto’s door Marc Van Vaek en Véronique Schotte) is uitgegeven door Lannoo. 191 blzn. ISBN 978 90 209 3312 3

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur