De uittips van MO* in de maand april

In elke editie van MO*magazine selecteert de redactie een aantal activiteiten die je als lezer absoluut niet mag missen. We zetten hier de tips voor de maand april op een rijtje.

  • Beeld uit de documentaire 'The Gatekeepers', te zien op Filmfestival MOOOV in Brugge en Turnhout.

Vanaf 3 april: Inch’Allah

Eerste referentie: de Canadees-Franse film Inch’Allah won een prestigieuze filmprijs in Berlijn. Tweede referentie: achter de film zitten de producenten van twee filmparels, Incendies en Monsieur Lazhar. Rode draad is de confrontatie tussen verschillende werelden en tegengestelde visies: een Canadese arts geraakt mentaal gevangen tussen vriendschappen in twee werelden, die van de grauwe werkelijkheid van een Palestijns vluchtelingenkamp en de Israëlische –westerse– samenleving.

Meer info.

19 april: Think Global day

Al was er nooit eerder zoveel rijkdom in de wereld, toch zien we dat de kloof tussen arm en rijk sterk toeneemt. Hoe kan dat? Wat zijn de oorzaken? Hoe kunnen we dit onrecht aanpakken? Deze fundamentele vragen worden voorgelegd aan belangrijke denkers en doeners uit de verschillende continenten. In de namiddag zijn er twee seminaries. ‘s Avonds is er een buffet gevolgd door een boeiend debat met een intercontinentale blik op ongelijkheid.

Meer info.

19-28 april: MO* presenteert documentaires op Filmfestival MOOOV

Stefaan Anrys (voormalig Afrika-redacteur MO*) en Olivia Rutazibwa (MO*) presenteren op MOOOV een selectie pakkende  ocumentaires. Zo zijn er de intimistische prenten over de Nederlands-Turkse ‘Norah Jones’ Karsu Dönmez en Mahdi Fleifels film over het leven tussen Denemarken en het Palestijns vluchtelingenkamp ‘Leuke Lente’. De actualiteit wordt ook rechttoe rechtaan behandeld zoals in Thierry Michels nieuwe docu over de Congolese politicus/magnaat Katumbi of Raoul Pecks haarfijne dissectie van de rampzalige hulp aan zijn Haïti.

Meer info.

28 april: Het Groene Boek

Gasten op Het Groene Boek zijn onder meer de Duitse sociaal-psycholoog Harald Welzer, Paul Verhaeghe, Marcel Möring, Stefan Hertmans, Jan Blommaert, Dorien Knockaert en vele anderen. Naast lezingen, interviews en debatten omvat Het Groene Boek ook een boekenbeurs rond ecologische boeken en informatiestanden van ngo’s actief op dit domein.

Meer info.

29 april: Lezing Bernard Lietaer over geld en duurzaamheid

‘In het Duitse taalgebied worden drieënzestig regionale munten gelanceerd’, zei geldspecialist Bernard Lietaer in 2009 in een interview met MO*. ‘In het Oostenrijkse Vorarlberg verbindt de Talente-Tauschkreis 1500 deelnemers die hun talenten aanbieden –auto’s herstellen, aardappelen telen, breien… Ze worden vergoed in de lokale munt die door honderd winkelzaken als betaalmiddel wordt aanvaard.’ De complementaire munten vormen als het ware een “monetair ecosysteem”. Zo daalt de wetsbaarheid van het financieel-economisch systeem en wordt het beter mogelijk om sociale en ecologische doelstellingen te bereiken.

Meer info.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.