DNA-test moet uitsluitsel geven over graf van Columbus

José Antonio Lorente en zijn team van wetenschappers uit Spanje, de VS, Duitsland en Italië zijn ervan overtuigd binnen het halfjaar uitsluitsel te kunnen bieden over de plaats waar Christofer Columbus ligt begraven. De eer van laatste rustplaats voor de ontdekker van de nieuwe wereld wordt momenteel betwist tussen de Spaanse stad Sevilla en de Dominicaanse Republiek. Mogelijk hebben ze allebei een beetje gelijk. Het gebeente van de bekende ontdekkingsreiziger legde ook na diens dood heel wat zeemijlen af.



Toen Columbus in 1506 volledig berooid zijn laatste adem uitblies in het Spaanse Valladollid, was zijn laatste wens begraven te worden in Santo Domingo, de hoofdstad van het eiland dat hij in 1492 Hispanola (Klein Spanje) had gedoopt, de huidige Dominicaanse Republiek. In 1544 werd zijn lichaam over de Atlantische Oceaan getransporteerd, samen met dat van zijn zoon Hernando.

Toen de Spanjaarden in 1795 Santo Domingo verlieten, namen ze de resten van Columbus mee naar Cuba. In 1898 werden ze overgebracht naar de kathedraal van Sevilla in Spanje. De Dominicanen beweren echter dat een deel van Columbus’ knoken bij hen is achtergebleven. De schaarse hoeveelheid beendermateriaal in Sevilla maakt die stelling niet onwaarschijnlijk. Mogelijk ligt Columbus gedeeltelijk in Sevilla en in Santo Domingo, zegt antropoloog Miguel Botella van de universiteit van Granada.

De onderzoekers gebruiken DNA-tests om de beenderen te identificeren. Ze kunnen daarbij vergelijken met het erfelijk materiaal van Columbus broer Diego en zijn zoon Hernando. Verder zal het mogelijk zijn vast te stellen of Columbus inderdaad de zoon was van Demenico Columbus en Susana Fontanarossa uit Genua, dan wel of hij een bastaardkind was van de Castiliaanse prins Carlos de Viana. De onderzoekers beloven ook uitspraken over de gestalte van de ontdekkingsreiziger en de ziektes waaraan hij leed. Onze conclusies zullen wetenschappelijk onweerlegbaar zijn, zo verzekert José Antonio Lorente, Wat de historici ermee zullen aanvangen is een andere zaak.

Lorente verrichtte eerder gelijkaardig werk voor de anonieme slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog en van de dictaturen in Peru, Chili, El Salvador en Colombia. Toen hij de beenderen van Columbus voor het eerst vasthield, overviel hem naar eigen zeggen een moeilijk te omschrijven mengeling van opwinding en verantwoordelijkheidsgevoel. Columbus werd waarschijnlijk in 1451 geboren in het Italiaanse Genua. Hij schuimde met zijn plannen voor een westelijke route naar India verschillende Europese koningshoven af, voor hij in het pas herenigde koninkrijk Spanje gehoor vond. Op zijn eerste reis in 1492 ontdekte hij de Nieuwe Wereld, waar hij in 1493, 1498 en 1502 zou terugkeren. In 1506 stierf de ontdekkingsreiziger als een gebroken man, beroofd van zijn privileges als admiraal en het vice-koningschap van de nieuwe gebieden. Wanneer nu blijkt dat Columbus geheel of gedeeltelijk in Sevilla begraven ligt, ontstaat er mogelijk een debat over de terugkeer van zijn beenderen naar het mausoleum op Santo Domingo, overeenkomstig zijn laatste wens.


Ref: la eu cr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.