Dreigende voedsel- en watercrisis in Oeganda

Duizenden Oegandezen dreigen het slachtoffer te worden van voedsel- en watertekorten door de aanhoudende droogte die veroorzaakt wordt door het weerfenomeen La Niña. Volgens het departement voor meteorologie van de Oegandese regering is er geen verandering in zicht tot midden 2011. De regering treft ondertussen maatregelen om een humanitaire ramp te voorkomen

James Magezi van het meteorologisch instituut van de Oegandeze regering verklaarde aan Irinnews dat La Niña zonnige en droge weersomstandigheden in heel Oeganda zal blijven veroorzaken tot midden 2011. De temperaturen zullen ook hoger klimmen dan normaal. Er wordt wel regen verwacht in maart, aldus Magezi, maar dat zal in veel gebieden onvoldoende zijn om de landbouw en veeteelt te ondersteunen. Sommige regio’s zoals Noord-Oeganda en Karamoja kunnen zelfs volledig droog blijven. Bronnen zijn al aan het opdrogen waardoor de plaatselijke bevolking in de hitte gedwongen wordt om lange afstanden af te leggen op zoek naar water.

De regio Karamoja in het noordoosten is een van de ergst getroffen gebieden. Krachtige winden vernietigen er gebouwen en de temperaturen lopen er hoog op waardoor verplaatsing en beweging moeilijk wordt. In het noorden in het district van de Acholi worden er zelfs frequent brandhaarden opgemerkt.

La Niña en El Niño

Het weerfenomeen La Niña houdt in dat de oppervlakte van de centrale en oostelijke Stille Oceaan afkoelt. Vorig jaar werd Oeganda getroffen door weerfenomeen El Niño, een tegenovergesteld weerfenomeen. De territoriale regenbuien van El Niño in Afrika veroorzaakten heel wat wateroverlast en verrotting van de gewassen. Hierdoor heeft de Oegandese bevolking amper voedselreserves kunnen inslaan. De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn daardoor extra voelbaar.

‘Maatregelen komen te laat’

De internationale niet-gouvernementele organisatie Oxfam verklaarde dat de situatie ‘snel achteruit gaat en zou kunnen resulteren in een grote humanitaire ramp over de komende maanden.’ Daarnaast erkent Oxfam dat de regering de ernst van de situatie wel inziet en maatregelen treft. De overheid werkt bijvoorbeeld samen met de partners van het Wereldvoedselprogramma (WFP) om de kwetsbare gemeenschappen in Karamoja te voeden. Maar Oxfam vindt dat de reacties veel vroeger hadden moeten komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.