Droogte in Afrika al jaar voorspeld

Wetenschappers waarschuwden al een jaar geleden voor de aanhoudende droogte die nu Oost-Afrika teistert. Maar hun voorspellingen vielen lang in dovemansoren.

In augustus 2010 publiceerde het Waarschuwingsnetwerk voor Hongersnood (Fews Net) een eerste waarschuwing over het weerfenomeen La Niña en de gevolgen voor de neerslagpatronen in Afrika. De onderzoekers waren er toen al van overtuigd dat er weinig regen zou vallen in de laatste maanden van 2010 en ze vermoedden dat ook de lente van 2011 droog zou worden.

Toen de voorspellingen voor het einde van 2010 bewaarheid werden, stuurde het agentschap nieuwe waarschuwingen uit in november, februari, maart, mei en juni.  In februari, maart en mei van dit jaar werden vergaderingen georganiseerd tussen verschillende hulpagentschappen in Nairobi. Vooral de laatste vijf maanden waren alle analisten het eens over de ernst van de situatie.

Communicatie

De wetenschappers zijn dan ook gefrustreerd dat hun systemen wel ruim op tijd de juiste waarschuwingen gaven, maar dat er vervolgens met die informatie te weinig werd gedaan.
Ze ijveren voor beter overleg met beleidsmakers en donoren. Er is ook nood aan heldere richtlijnen over de manieren waarop de beleidsmakers de situatie kunnen aanpakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.