Duitse automerken verderfelijkste lobbyisten

BMW, Daimler en Porsche zijn uitgeroepen tot winnaars van de ‘slechtste lobbyist’-award 2007. De drie autobouwers verzetten zich tegen een voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen en hinderen daardoor de strijd tegen de klimaatverandering.
“Toen de Europese Commissie CO2-doelstellingen voorstelde, reageerden de drie autobouwers met een uitgebreide campagne vol desinformatie en angstzaaierij”, zegt Erik Wesselius van het Corporate Europe Observatory. “Beleidsmakers werden bedreigd met sluiting van fabrieken en jobverlies.”
Het Duits Atoomforum krijgt de award voor de flagrantste vorm van greenwash in Europa. Het forum voerde een campagne om het imago van nucleaire energie op te krikken onder de slogan “Duitslands onbeminde klimaatbeschermers”. Op de campagne waren kerncentrales te zien in een onvervuilde omgeving.
“Het forum gebruikte de bezorgdheid rond de klimaatverandering om nucleaire energie te promoten”, zegt Ulrich Mueller van LobbyControl. “De eenzijdige advertentie toonde idyllische beelden in de hoop de levensduur van oude kerncentrales te kunnen verlengen, en liet de risico’s buiten beschouwing.”
De slechtste lobbyist-award werd voor de derde keer uitgereikt door Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl en Spinwatch. Met de onderscheidingen willen de organisaties de aandacht vestigen op lobbyisten en bedrijven die in 2007 de meest misleidende of bedrieglijke tactieken gebruikten om invloed uit te oefenen op de beslissingen van de Europese Unie. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.