Duitsland en Groot-Brittannië vinden elkaar bij klimaatbeheersing

Duitsland en Groot-Brittannië willen samen een voortrekkersrol gaan spelen bij de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit de officiële verklaring van beide landen over een Brits-Duitse klimaatconferentie die woensdag (morgen) in Berlijn van start gaat. De conferentie wordt geopend door de Britse koningin Elizabeth II, die dan op staatsbezoek is in Duitsland.

De Brits-Duitse conferentie zal naar verwachting een gezamenlijk actieprogramma voor klimaatbescherming opleveren. Van belang is dat nieuwe acties iets bijdragen aan bestaande maatregelen op nationaal en internationaal niveau, stellen de landen in de officiële verklaring over de conferentie.

De conferentie wordt voorgezeten door Klaus Töpfer, directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). Op de agenda staan discussies over de sociale en economische gevolgen van de klimaatverandering, afspraken over klimaatbescherming naast het Protocol van Kyoto, technische en sociale innovatie en het aantrekken van investeerders voor nieuwe technologie. De conferentie is ook bedoeld als netwerkbijeenkomst voor Duitse en Britse wetenschappers en ambtenaren.

Volgens Alison Lucas van The Climate Group ligt samenwerking tussen beide landen voor de hand, omdat ze internationaal gezien voorop lopen bij maatregelen tegen klimaatverandering. De Britse milieuorganisatie lanceert deze week een afdeling in Berlijn.

Duitsland heeft de uitstoot van broeikasgassen in 2002 teruggebracht met 19 procent en Groot-Brittannië met 15 procent ten opzichte van 1990. Beide landen hebben naar eigen zeggen gezorgd voor 97 procent van de totale reductie van de kooldioxideuitstoot in de Europese Unie (EU). Heel wat EU-landen, waaronder België en Nederland, produceren nog altijd meer CO2 dan in het referentiejaar 1990. De massale uitstoot van broeikasgassen, met name kooldioxide en methaan, is waarschijnlijk de oorzaak van de opwarming van de aardatmosfeer. Daardoor kan het klimaat veranderen. Kooldioxide komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, methaan vooral bij gisting van plantaardig materiaal.

De Britse premier Tony Blair heeft gezegd dat de klimaatverandering een belangrijk onderwerp zal zijn als Engeland volgend jaar voorzitter wordt van de G8. In de G8 zitten de belangrijkste industrielanden (Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Rusland en Japan).

Volgend jaar zal een nieuwe ronde besprekingen beginnen over de uitvoering van het Protocol van Kyoto tussen 2008 – 2012. Duitsland en Groot-Brittannië denken dat er een goede kans is dat de Brits-Duitse samenwerking de uitkomst daarvan zal beïnvloeden. Met het Protocol van Kyoto verbonden de industrielanden zich in 1997 ertoe om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 te verminderen. Vorige maand besloot Rusland na jaren het protocol te ratificeren, waardoor het verdrag internationaal bindend wordt. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.