Duizenden arrestaties bedreigen privacy in Iran

De arrestatie van duizenden mannen en vrouwen in Iran die de kledingsvoorschriften aan hun laars lapten, bedreigen het recht op de privacy, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Uit videobeelden op YouTube blijkt bovendien dat de politie vrouwen gewelddadig aanpakt.
Sinds de start van de campagne begin april heeft de Iraanse politie meer dan 150.000 mensen opgepakt omdat hun kleding niet voldeed aan de strenge islamitische wetgeving. Vooraleer ze terug vrijgelaten werden, moesten de overtreders schriftelijk beloven zich aan de strenge voorschriften te houden. Volgens Ismail Ahmadi Moghadam, het hoofd van de Iraanse politie, zijn 86 mensen doorverwezen naar de rechtbank voor vervolging.
Op een privé-verjaardagsfeestje pakte de politie op 10 mei 87 mensen op omdat ze “kleren droegen van het tegenovergestelde geslacht”. De agenten leidden de gearresteerden de straat op en sloegen hen. “In Iran zijn de muren van de huizen transparant en de kamers van justitie ondoorzichtig”, zegt Joe Storck, de directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten.
Human Rights Watch roept de Iraanse overheid op iedereen die nog in de cel zit voor het niet naleven van de kledingsvoorschriften, onmiddellijk vrij te laten.
De Iraanse blogger Nasrin schrijft dat meer dan 4000 studenten op straat gekomen zijn om te protesteren tegen het optreden van de politie en een petitie ondertekenden. Er komt ook kritiek op het hardhandig optreden van de politie tegen vrouwen die zich niet aan de kledingsvoorschriften houden. Op YouTube circuleert een filmpje waarin te zien is hoe de Iraanse politie een vrouw slaat en schopt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.