Duurzame bosbouw mislukt en illegale houtkap stijgt

De drie miljard euro die de Wereldbank de voorbije tien jaar in duurzame bosbouw investeerde, hebben weinig tot geen resultaat opgebracht. Dit is het besluit in een rapport dat de Independent Evaluation Group (IEG), het controleorgaan van de Wereldbank, opstelde. Ook een veldonderzoek van het Congolese ministerie van Leefmilieu wijst erop dat de grote houtkapbedrijven in de Democratische Republiek Congo niet doen wat van hen wordt verwacht.

  • CC Scott Thompson Houtkap in de Democratische Republiek Congo (2008) CC Scott Thompson

Tijdens het tienjarig onderzoek van de IEP, startte de Wereldbank 345 grote bosbouwprojecten in 75 landen. Volgens de groep ondersteunt de Wereldbank nog steeds de industriële houtkap, worden lokale gemeenschappen niet bij de projecten betrokken en houdt de bank geen rekening met de landelijke armoede. Slechts vijf op honderd projecten slaagden erin om inboorlingen aan het werk te helpen. Voor drie kwart van de projecten moesten mensen tegen hun wil verhuizen.

Oude beschuldigingen

Volgens NGO’s heeft de Wereldbank dus niet geleerd uit de internationale inspecties in 1991 en 2001. Toen werd de bank er ook van beschuldigd dat het zou meehelpen in de vernieling van het regenwoud. Marck Cackler, landbouwmanager van de Wereldbank, ziet dat deze feiten niet volledig overlappen met het doel van de Wereldbank. ‘Wij steunen enkele van de armste landen en conflictgebieden ter wereld en helpen om de ernstige corruptie in de bosbouwindustrie aan te pakken. Daarbij werken we in onze projecten samen met lokale gemeenschappen en helpen we hun levensstandaard te verhogen.’

Illegale houtkap in Congo

Corruptie in de bosbouwindustrie is onder andere in grootschalige mate aanwezig in de Democratische Republiek Congo. De Congolese regering voerde een veldonderzoek van 2011 tot 2012. Het rapport  toont aan dat productiecijfers vervalsen en belastingen ontduiken dagelijkse kost is in de Congolese bosbouw. Ook de belangrijkste leveranciers voor de Europese markt, met name Siforco, Sodefor en Trans-M, zijn erbij betrokken.

Dit onderzoek bevestigt wat Greenpeace in Congo al jaren aanklaagt. De Congolese overheid wil nu een vrijwillige partnerovereenkomst ondertekenen met de Europese Commissie. Dit enkele weken vóór de ‘illegale houtwetgeving’ die de Europese Unie op 3 maart invoert. Deze wet verbiedt dat illegaal gekapt hout nog op de Europese markt komt.

Greenpeace ijvert dan ook dat er effectieve controles worden uitgevoerd op hout uit Congo. Maar de realisatie van deze intenties lijkt nog heel ver weg. Op dit moment is de chaos in de Congolese bosbouwsector niet te overzien.

Op 4 februari wordt het IEG-rapport over de Wereldbank besproken met alle partijen en donateurs en zal de Wereldbank verdere plannen bekendmaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.