Duurzame dansvloer maakt eigen elektriciteit

De Watt Club in Rotterdam bespaart sinds kort elektriciteit door kinetische energie af te tappen van de rondhossende menigte op de dansvloer. Het geheim is een hoogtechnologische dansvloer met bewegende panelen, die genoeg stroom levert voor een leuke lichtshow.
De panelen kunnen ongeveer een centimeter worden ingedrukt, al naargelang het gewicht en de graad van opwinding van de dansers. Die verticale beweging wordt met behulp van speciale dynamo’s omgezet in elektriciteit. Elke danser is goed voor een vermogen van ongeveer 10 watt, en de dansvloer heeft een capaciteit van ongeveer 150 mensen. De stroom wordt gebruikt om de vloerpanelen te doen oplichten en verlicht een twee meter hoge kolom die aangeeft hoeveel elektriciteit er in de lucht hangt.
Het idee voor de duurzame dansvloer kwam van een groep studenten, die voor hun plan de steun kregen van designers, zakenlui en ingenieurs van de universiteiten van Delft en Eindhoven. Het kostte twee jaar werk en een investering van 6 miljoen euro, met nog een premie van 323.000 euro van de stad Rotterdam, maar in september kon de Watt Club uitpakken met de primeur.
“We wilden iets maken dat echt werkt, dat voor iedereen duidelijk is en het dynamische verband legt tussen de danser, de vloer en de andere feestvierders”, zegt Daan Roosegaarde, een van de ontwerpers.
Elk weekend zakken ongeveer 10.000 jongeren af naar disco’s in en rond Rotterdam, dat zich daarmee de “discohoofdstad van Nederland” mag noemen. Zeventig procent van de clubgangers is bereid initiatieven te steunen die goed zijn voor het milieu, zo besluit de Sustainable Dance Club Company (SDC), de initiatiefnemer van het project uit een eigen onderzoek.
Bij SDC komen intussen aanvragen uit de hele wereld binnen. “Onze volgende bestemmingen zijn Berlijn en New York. Dit is de technologie van de toekomst”, zegt de enthousiaste SDC-directeur Michel Smit. Eerder startte hij al een gelijkaardig initiatief, maar op kleinere schaal, in een Londense club.

Duurzame disco


De Watt Club in Rotterdam wil zijn best doen om de eerste echte “duurzame disco” te worden, door zijn stroomverbruik met een derde en de waterconsumptie met de helft te verminderen. Ook de afvalberg die de club produceert, moet worden gehalveerd. De toiletten worden daarom sinds kort met regenwater gespoeld en de urinoirs met een dun laagje olie. De bekers aan de bar zijn uit gerecycleerd materiaal en de wijn wordt er getapt uit vaatjes, in plaats van uit flessen geschonken. Verder zijn er overal energiebesparende LED-lampjes geïnstalleerd.
Milieuorganisaties verwelkomen het initiatief vooral als marketingtruc, omdat het voor een mentaliteitswijziging kan zorgen in een sector die traditioneel nogal kwistig omspringt met energie. Een dansclub verbruikt 150 keer meer stroom dan een gemiddeld gezin.
“Strikt genomen zouden discotheken verboden moeten worden”, zegt Carsten Jasner van Greenpeace. “Maar jonge mensen moeten nu eenmaal kunnen feesten en dansen, en dan is dit de beste oplossing. Je moet dit vergelijken met de fotovoltaïsche cel dertig jaar geleden: het leverde niet veel stroom op en weinigen geloofden er echt in. Intussen is het belang ervan duidelijk geworden.”
Jasner ziet toepassingen voor de technologie op andere plaatsen met nogal wat voetverkeer: winkelcentra, treinstations en luchthavens. De duurbare dansvloer is vanaf begin volgend jaar te koop – tegen ruim 3000 euro per vierkante meter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.