Een op drie Afrikanen gsm't

Het gsm-gebruik groeit in Afrika harder dan elders in de wereld. Maar op het platteland surft slechts 0,3 procent van de Afrikanen op het internet.
In 2000 gebruikte amper een op vijftig Afrikanen een eigen gsm, vandaag is dat een derde van de bevolking. In 2007 kwamen er ongeveer 65 miljoen nieuwe abonnees bij. De vaststellingen staan in het rapport African Telecommunication / ICT indicators 2008 van de United Nations Telecommunication Union (UTI)
‘De gsm werd de afgelopen jaren in Afrika populairder door het invoeren van betaalbare herlaadkaarten, goedkopere telefoontoestellen en lage abonnementskosten. Er is echter een groot verschil tussen de stedelijke en rurale gebieden inzake telecommunicatie’, zegt Hamadoun Touré, secretaris-generaal van ITU tijdens de voorstelling van het rapport in Caïro. ‘In tegenstelling tot de meeste stadsbewoners, kan het gros van de plattelandbewoners geen gsm gebruiken. De rurale gebieden worden immers vaak geplaagd door stroomuitval of vallen net buiten het zendbereik van een gsm-mast. Lokale initiatieven zoals het inplanten van gsm-masten die op windenergie werken of het oprichten van telecentra in rurale gebieden, worden door de overheden gefinancierd met vette subsidies’.

Wereldwijd 1,1 miljard gsm’s verkocht


Volgens World Telecommunication/ ICT Indicators, een ander rapport van UTI, heeft een kleine drie percent van de plattelandbewoners in Sub-Sahara Afrika toegang tot de vaste of mobiele telefoon. Amper 0,3 percent surft af en toe op internet.
Niet alleen de lokale overheden maar ook buitenlandse bedrijven investeren in telecommunicatieprojecten in Afrika. Een voorbeeld: Nokia en Siemens werken momenteel samen met enkele Afrikaanse telecombedrijven aan de uitbreiding van een gsm-netwerk in de rurale gebieden van Tanzania. De Tanzaniaanse plattelandbewoners zullen amper drie dollar per maand moeten betalen voor een gsm-abonnement.
Uit het jaarraport 2007 van UTI blijkt dat de Seychellen het enige Afrikaanse land is waar alle inwoners toegang hebben tot een vast telefoontoestel of een gsm.
Volgens de Duitse GfK Group (Growth from Knowledge), wereldwijd de nummer vijf in marketing research, werden in 2007 ongeveer 1,1 miljard gsm’s verkocht waarvan een kleine tien procent in Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.