Eén op zeven Belgen is arm

14,7 procent van de Belgische bevolking is arm. Het gaat om alleenstaanden met een inkomen van minder dan 822 euro per maand en gezinnen (2 volwassenen en 2 kinderen) met een inkomen van minder dan 1.726 euro per maand.
  • BV Armen zijn meestal huurders BV
Dat blijkt uit cijfers die de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de Federale overheidsdienst (FOD) Economie op de vooravond van de ‘Werelddag van Verzet tegen Armoede’ heeft gepubliceerd.
In de groep mensen die een hoog risico lopen op armoede zijn vrouwen, kinderen onder de 16 jaar en personen boven de 65 jaar, maar vooral ook niet-actieven, werklozen en gepensioneerden oververtegenwoordigd. Armen zijn bovendien meestal huurders. In de risicogroep blijkt de helft in een huurwoning te leven, terwijl huurders slechts 26% van de totale bevolking uitmaken.

Generaties


Meer dan de helft (55,8%) van de armen leefde al in een huishouden met financiële problemen toen ze 14 jaar waren. Voor de personen met een inkomen boven de armoedegrens is dit 34,8%. Het percentage personen van wie de vader geen diploma had is twee keer hoger voor personen die risico lopen op armoede.
Dat is ook zo voor de moeder: 37,8% van de moeders van arme mensen had geen diploma, tegen 15,8% van de moeders van personen die nu een inkomen hebben boven de armoedegrens. Meer dan de helft van de personen die risico lopen op armoede behoorde tot grote gezinnen (ten minste 3 kinderen).

Systematisch slechter


Mensen onder de armoedegrens zijn er systematisch slechter aan toe dan personen die niet in armoede leven.
  • 16,8% van de personen die risico lopen op armoede heeft maar weinig ruimte in hun woning en minder dan één kamer per persoon
  • 26,6% van die personen kan zich geen auto veroorloven
  • 22,7% kan geen pc betalen
  • 32,4% heeft geen geld om vrienden uit te nodigen voor een etentje.

Tachtig procent van de arme mensen participeert niet aan sociale of recreatieve activiteiten buitenshuis. Bij personen met een inkomen boven de armoedegrens is dat slechts 60%.
Gezinnen onder de armoedegrens besteden jaarlijks gemiddeld 20.017,21 euro. Voor gezinnen boven de armoedegrens is dat 33.711,77 euro.

Verzet


Op woensdag 17 oktober organiseert het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding activiteiten om de dag meer bekendheid te geven in België. In de KVS in Brussel wordt er gedanst en gezongen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding roept ook op een geknoopt laken uit je raam te hangen om te tonen dat je een land en een wereld zonder armoede wil.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.