Eerste dagen premierschap Tsvangirai verlopen chaotisch

Geruzie over ministersposten, politieke gevangen die tegen de belofte in nog vastzitten en de arrestatie van een aankomende onderminister: de eerste dagen van Morgan Tsvangirai als premier van de regering van nationale eenheid in Zimbabwe verliepen, zoals verwacht, chaotisch.
De leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) werd woensdag beëdigd als premier, naast president Robert Mugabe van de Zanu-PF. Tsvangirais belofte om te zorgen voor de vrijlating van dertig van zijn aanhangers die worden vastgehouden door veiligheidsdiensten, kon hij nog niet waarmaken. En zijn regeringspartner Zanu-PF probeerde, tegen de afspraak in, vijf extra ministers aan te stellen.
Tijdens een drie uur durende bijeenkomst werd de kwestie over de ministersposten opgelost. De Zanu-PF kreeg volgens afspraak vijftien ministersposten, de MDC van Tsvangirai dertien en de MDC-factie die geleid wordt door Arthur Mutambara, drie.
De zaak rond de politieke gevangenen werd echter alleen maar ingewikkelder. Activiste Jestina Mukoko werd overgebracht van de gevangenis naar een privé-kliniek, waar ze onder bewaking blijft staan. Maar meer dan dertig politieke gevangenen zitten nog in de beruchte Chikurubi-gevangenis. De beschuldigingen variëren van pogingen tot het destabiliseren van Zimbabwe tot het samenzweren om president Mugabe met geweld af te zetten.
Vrijdag werd de beoogde onderminister van Landbouw van de MDC, Roy Bennett, op het vliegveld in Harare opgepakt. Hij wilde naar Zuid-Afrika vliegen. Volgens verklaringen van de MDC werd Bennett aanvankelijk beschuldigd van hoogverraad, maar die beschuldiging werd vandaag ingetrokken. Bennett, een voormalige blanke boer, zou nu aangeklaagd zijn voor “terrorisme en sabotage”. Premier Tsvangirai noemt de arrestatie van zijn partijgenoot de zoveelste poging van president Mugabe om de machtsdeling tussen de Zanu-PF en de MDC te ondermijnen.

Arrestaties


Tussen oktober en december vorige jaar werden diverse functionarissen en aanhangers van de MDC door veiligheidsagenten ontvoerd uit hun huis. Nadat de MDC-factie van Tsvangirai akkoord ging met de vorming van een regering van nationale eenheid, stelde de MDC-leider dat hij alleen zo’n regering zou vormen op voorwaarde dat alle politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten.
Als de gevangenen niet vrijkomen, wekt dat de indruk dat het land gewoon op oude voet verder gaat.
Volgens Irene Petras, directeur van Zimbabwe Lawyers for Human Rights, hebben de politieke gevangenen dringend medische zorg nodig. Ze zouden na hun arrestatie slecht behandeld zijn. Een van de gevangenen is de 72-jarige Fidelis Chiramba, districtsvoorzitter van de MDC-T Zvimba South, Mugabe’s thuisbasis.
Volgens Petras werd Chiramba op 30 oktober meegenomen door zes zwaar bewapende mannen. “Hij werd zwaar aangepakt en op zijn voetzolen geslagen. Hij werd in een diepvriezer geduwd, zijn kleren werden uitgetrokken en er werd heet water over zijn geslachtsdelen gegoten. Hij moest naakt paraderen voor vrouwelijke gevangenen en zijn bewakers lachten om zijn lichaamsbouw. Hij kreeg nooit medische verzorging voor zijn verwondingen.”
De behandeling van Chiramba en andere gevangenen laat zien dat de politiek weinig oprecht is als het gaat om de veiligheid van Zimbabwaanse burgers, zegt Petras.
Ernest Mudzengi, analist van de National Constitutional Assembly (NCA), een organisatie die campagne voert voor een nieuwe grondwet, zegt dat Tsvangirai aan geloofwaardigheid verliest als de gevangenen niet vrijkomen. “Vrijwel altijd worden bij transities politieke gevangenen vrijgelaten voordat de belangrijke ceremonies, zoals de beëdiging van een premier, plaatsvinden. Als de gevangenen niet vrijkomen, wekt dat de indruk dat het land gewoon op oude voet verder gaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.