Eerste record op naam van illegale uitgebuite arbeiders

De organisatoren van de Olympische Spelen hadden voor het begin van de eerste wedstrijddag waarschijnlijk al een record gebroken. Ondanks een bij wijlen uitzichtloze achterstand bij de werken, raakte de sportinfrastructuur toch net op tijd klaar. Daarvoor hebben ze wel gul verboden middelen gebruikt: er werden veel arbeiders zonder papieren aan het werk gezet die minder dan het minimumloon verdienden en onbetamelijk moesten zwoegen.

Volgens officiële cijfers zijn de voorbije maanden veertien mensen omgekomen bij arbeidsongevallen op de olympische werven; meer dan 100 arbeiders raakten gewond. Maar de Griekse Bouwvakkersbond denkt dat er misschien wel 40 mensen zijn gestorven bij de hectische voorbereidingen van de Spelen. Vier jaar geleden viel er bij de werken in Sydney maar één enkel dodelijk ongeval te betreuren.

De Bouwvakkersbond schat dat van de 30.000 werknemers die aan de slag waren om de infrastructuur voor de Spelen klaar te stomen, meer dan de helft uit het buitenland kwam. Velen van hen hadden geen werkvergunning, zegt de bond, en werden veel minder betaald dan wat Griekse arbeiders vragen. Het hoge aantal ongevallen op de werven zou te wijten zijn aan gebrekkige veiligheidsmaatregelen en de lange werkdagen.

Veel arbeiders worden gedwongen tot 14 uur per dag te werken, in de zengende hitte en onder constante druk om het werk op tijd klaar te krijgen, liet algemeen secretaris George Theodorou van de Bouwvakkersvakbond in een verklaring weten. De meeste arbeiders hebben geen helmen of veiligheidsschoenen. Wie klaagt, wordt ontslagen.

De Griekse regering probeert het thema in de doofpot te stoppen. Veel van de critici die de voorbije dagen van zich lieten horen, doen er nu het zwijgen toe. Ook Theodorou wil geen verdere commentaar kwijt.

Migranten hebben het door de band moeilijk in Griekenland. Het wettelijk minimumloon bedraagt in Griekenland 30 euro per dag, maar de Griekse vakbonden stellen dat buitenlandse arbeiders vaak tot zoveel onbetaald overwerk worden gedwongen, dat ze gemiddeld maar 2 euro per uur verdienen. Dat is een fractie van wat Grieken krijgen. Migranten die met alles in orde zijn, moeten lang op hun papieren wachten, en een groot deel van de bevolking staat argwanend tot vijandig tegenover de werkkrachten van overzee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.