Egyptische politie dwingt naleving ramadan af

De Egyptische politie heeft de voorbije weken honderden mensen gearresteerd omdat ze in het openbaar aten, dronken of rookten. Mensenrechtenorganisaties protesteren tegen de campagne die de ramadan in ere moet helpen houden.
De islamitische vastenmaand begon dit jaar op 22 augustus. De islam schrijft gelovigen voor die maand van zonsopgang tot zonsondergang te vasten en zich te onthouden van seks en genotsmiddelen. Maar in de Egyptische strafwet staat nergens dat mensen die zich niet aan dat gebod houden, een overtreding begaan.

Talibanmentaliteit



 “Niemand heeft het recht iemand te arresteren omdat die eet of drinkt tijdens de ramadan”, zegt Gamal Eid, het hoofd van het Arabisch Netwerk voor Mensenrechteninformatie. Hij zegt dat hij zelf met twee gearresteerden heeft gesproken. Die bevestigden dat ze werden opgepakt omdat ze zich in het openbaar niet aan de vasten hadden gehouden. “Is dit Egypte of Afghanistan? Dit is de mentaliteit van de taliban.”

Volgens Egyptische kranten arresteerde de politie op 30 augustus in de zuidelijke provincie Aswan meer dan 150 mensen omdat de vasten hadden gebroken. De precieze motieven achter de aanhoudingen blijven onduidelijk. Volgens de noodwetten die al sinds 1981 van kracht zijn, kan de politie mensen arresteren zonder daarvoor een reden op te geven. Volgens een plaatselijke politiechef heeft de pers de aanhoudingen verkeerd geïnterpreteerd: de mensen die werden opgepakt waren volgens hem bedelaars, daklozen en drugshandelaars
 
Maar er zijn ook berichten over aanhoudingen in andere streken van het land. Volgens de nieuwszender Al-Arabiya warden vorige week zeven jongeren gearresteerd in de provincie Dakahlia omdat ze overdag op straat zouden hebben gerookt. Ze warden vrijgelaten nadat ze een forse boete hadden betaald. Volgens dezelfde bron pakte de politie ook mensen op in Hurghada, een toeristische bestemming aan de Rode Zee. De plaatselijke overheid heeft daar alle cafés en restaurants opgelegd overdag hun deuren te sluiten.

Gecoördineerde campagne



Ook uitlatingen van functionarissen wijzen op een gecoördineerde campagne om de naleving van de ramadan af te dwingen. “Vroeger was de Egyptische samenleving erg vroom, en ik hoop dat die godsvrucht kan worden hersteld”, verklaarde Abdul Karim Hamdy, een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken, op 10 september in een interview met de krant Al-Shorouk. Hij bevestigde dat er in verscheidene provincies een politiecampagne loopt om mensen er van af te brengen de vasten in het openbaar te breken.

Mensenrechtenactivisten oordelen dat de campagne in strijd is met de persoonlijke vrijheden en het recht op godsdienstvrijheid. Ze maken zich ook zorgen over het lot van de koptische christenen, die goed zijn voor 12 procent van de Egyptische bevolking.

Bij de overheid klinkt het dat mensen die in het openbaar ingaan tegen het moslimfeest zich bezondigen aan “inciviek gedrag”. Dat is wel strafbaar.

Wedijver met islamisten



Volgens Eid van het Arabisch Netwerk voor Mensenrechteninformatie houdt de campagne verband met de groeiende populariteit van conservatieve islamistische groepen in het land. “De regering probeert vromer te zijn dan de islamisten. Straks begint ze nog mensen op te pakken die zich onbetamelijk kleden, of ongetrouwde stellen die samen willen zijn.”

In conservatieve Golfstaten als Koeweit en Saoedi-Arabië kunnen moslims die tijdens de Ramadan in het openbaar roken, eten of drinken tot een maand cel of een boete van 240 euro veroordeeld worden. In Iran staan er zweepslagen op de overtreding.

Egypte ziet traditioneel veel meer door de vingers. Dat heeft onder meer ook met het toerisme te maken. Strengere regels zouden de jaarlijkse inkomstenstroom van 7,5 miljard euro in gevaar brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.