Eindelijk brede oprit naar informatiesnelweg

Afrika is eindelijk behoorlijk verbonden met de informatiesnelweg. Vorige week maandag werd in Senegal het elektronisch lint doorgeknipt van een onderzees glasvezelkabel van 26.448 kilometer lang die elf Afrikaanse landen verbindt met Europa en Azië. Het project met de welluidende naam SAT3/WASC/SAFE wordt geleid door het Zuid-Afrikaanse Telkom, en bijna de helft van de 688 miljoen euro die de onderneming tot hiertoe heeft gekost, komt van Afrikaanse investeerders.




De kabel loopt netjes van Portugal via Senegal, Ivoorkust, Ghana, Benin, Nigeria, Kameroen, Gabon en Angola naar Melkbosstrand (een plaats ten noorden van Kaapstad); van daar leidt het tweede deel via het Zuid-Afrikaanse Mtunzini, Réunion, Mauritius naar India en Maleisië. Een 25-tal andere Afrikaanse landen zijn via landlijnen of satellietverbindingen op het nieuwe netwerk aangesloten. Internationale bedrijven die in Afrika actief zijn, hebben al aangekondigd dat ze willen investeren in de uitbouw van die secundaire verbindingen. Er is ook een haalbaarheidsstudie aan de gang om uit te maken of de kabel ook langs de Afrikaanse oostkust kan worden doorgetrokken tot in Ethiopië of nog verder.

De Afrikaanse telecommunicatieoperatoren die samen met bedrijven uit Europa, de VS en Azië in het project zijn gestapt, zouden hun geld snel moeten terugverdienen. Samen kunnen ze tot 320 miljoen euro per jaar besparen omdat ze niet langer aangewezen zijn op dure intercontinentale verbindingen. Tot hiertoe moest zelfs een gewoon telefoongesprek tussen twee Afrikaanse buurlanden vaak via een satellietverbinding met Europa verlopen, zegt Telkom-baas Sizwe Nxasana. Dat was een overblijfsel uit de koloniale tijd. Deze kabel maakt een einde aan het leegbloeden van Afrika. Verwacht wordt dat vooral de West-Afrikaanse landen die aan het project participeren er veel profijt uit zullen halen.

Het project combineert drie kabelinitiatieven: de Southern African Telecommunications Cable, de West African Submarine Cable en de South African Far East Cable - vandaar de naam SAT3/WASC/SAFE. Het vormt een relatief goedkoop alternatief voor het ambitieuze project Africa One uit het begin van de jaren 90. Dat had de bedoeling had alle Afrikaanse kuststaten via een glasvezelkabel met elkaar te verbinden. Maar dat project zou 2,6 miljard euro hebben gekost.

Het project wordt geleid door de Zuid-Afrikaanse telecommunicatiemaatschappij Telkom, dat daarmee zijn ambitie onderstreept om de belangrijkste communicatie-hub in Zuidelijk Afrika te worden. Buurlanden en internationale bedrijven in de regio die nu nog via satellietverbindingen met de buitenwereld communiceren, zullen dat verkeer in de toekomst waarschijnlijk liever via landverbindingen of via de satelliet naar Zuid-Afrika laten lopen, waar het dan via de nieuwe kabel meteen aansluiting vindt op de wereldomspannende kabelverbindingen. Telkom heeft 87 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe kabel.

Het Amerikaanse Tyco Telecommunications en Alcatel uit Frankrijk hebben de nieuwe Afrikaanse ‘backbone’ ontworpen, gemaakt en geïnstalleerd. Het deel dat van Europa naar Zuid-Afrika voert, heeft een capaciteit van 120 gigabits per seconde - genoeg om 5,8 miljoen telefoongesprekken gelijktijdig over te dragen, of om 2304 tv-kanalen door te zenden. De link naar Azië doet met 130 gigabits nog iets beter.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.