Elke week ernstig olielek in Noordzee

In 2009 en 2010 waren er meer dan honderd ernstige olie- en gaslekken in de Noordzee. Dat blijkt uit documenten van de Britse Health and Safety Executive (HSE), die in handen kwamen van de Britse krant The Guardian

Sinds het ongeluk met boorplatform Piper Alpha in 1988 begon de Britse overheid met een database van incidenten die door de olieproducenten gemeld worden. De documenten waarover The Guardian beschikt, vermelden voor de voorbije twee jaar meer dan honderd incidenten die beoordeeld worden als “groot” of “significant”. Het gaat om incidenten die vele doden hadden kunnen veroorzaken als er een brand op gevolgd was.

Shell

Het Shell-platform Brent Charlie, dat al sinds de jaren zeventig actief is voor de kust van Schotland, is koploper met zeven lekken in twee jaar. Bij het ergste incident in april vorig jaar ontsnapte vier ton gas. De aanhoudende veiligheidsproblemen op het boorplatform deden Shell in januari de productie stilleggen.

Volgens critici zijn het precies de oude installaties, die al in gebruik zijn sinds olie ontdekt werd in de Noordzee, die het meeste risico lopen. Andere oliemaatschappijen met problematische installaties zijn het Deense Maersk en het Canadese Talisman. Zij hebben beide een boorplatform met vijf incidenten. Het Britse BP gaat ook in de Noordzee niet vrijuit: op het BP-platform Mungo Etap vonden in twee jaar vier incidenten plaats.

Topje van de ijsberg

Volgens klokkenluiders tonen de documenten maar het topje van de ijsberg. Ze hebben het over een informele code die incidenten verzwijgt om de productie niet in het gedrang te brengen.

“We hebben al veel geluk gehad dat er nog geen nieuwe ongelukken gebeurd zijn met meerdere slachtoffers”, zegt Jake Molloy van de vakbond Offshore Industry Liaison Committee (OILC) in The Guardian. “We zijn er verschillende keren erg dicht bij geweest. Erg, erg dichtbij. In sommige gevallen is het meer geluk dat goed beleid. Sommige producenten geven er geen moer om. Door de hoge prijs van de olie nemen ze risico’s.”

De olie-industrie zegt hard te werken aan de veiligheid en stelt zich tot doel het aantal lekken in drie jaar tijd met de helft terug te dringen.

De publicatie van de documenten komt op een moeilijk moment voor de Britse regering, die plannen van de olie-industrie steunt om in de poolgebieden naar olie te boren. Minister van Energie Charles Hendry zei over die plannen dat ze “volledig legitiem” zijn zolang ze stroken met de “robuuste” veiligheidsregels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.