Energieminister VS spreekt harde taal over klimaatverandering

Steve Chu, de nieuwe Amerikaanse minister van Energie onder president Barack Obama, heeft een grimmig beeld opgehangen van de gevolgen van de klimaatverandering voor de VS. Het is de eerste keer dat een Amerikaans minister dat in dergelijke sterke termen doet.
Onder de regering-Bush kregen de Amerikanen vooral doembeelden over een terroristische aanval te verwerken, maar nu werden ze door hun kersverse minister van Energie Steve Chu opgeschrikt met een heel andere dreiging. In een interview met de krant Los Angeles Times wond Chu er geen doekjes om: als er niet snel ingegrepen wordt, kunnen wijngaarden en boerderijen tegen het einde van deze eeuw verdwenen zijn uit Californië. “Ik denk niet dat de Amerikaanse bevolking echt beseft wat er kan gebeuren”, zei hij. “We kijken aan tegen een scenario waarbij er geen landbouw meer is in Californië, en ik zie ook niet in hoe ze hun steden leefbaar zouden kunnen houden.”
De uitspraken van Chu zijn een scherpe breuk met de toon die de regering-Bush acht jaar lang aansloeg en voor velen het bewijs dat de regering-Obama de ernst van de klimaatverandering ten volle begrijpt. Het interview vormt een onderdeel van een gecoördineerde campagne van het Witte Huis en de Democraten in het Congres om de bevolking bewust te maken van de klimaatverandering. Ze moeten ook een beeld van eensgezindheid in Washington ophangen over de nood aan maatregelen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In the interview zei Chu dat het cruciaal was om daarvoor de steun van de publieke opinie te winnen. “Ik hoop dat het Amerikaanse volk wakker schiet”, zei hij.
Chu, die zelf afkomstig is uit Californië, legde in de krant uit dat de hogere frequentie van droogtes in de staat te wijten is aan de warmere temperaturen, die nefast zijn voor het sneeuwpak in de Sierra Mountains. Het sneeuwpak dient als natuurlijk waterreservoir voor de landbouw en de drinkwatervoorziening in Californië, maar is volgens het Californische ministerie voor Waterbeheer nog maar 61 procent van de normale grootte. Chu vreest dat op termijn zelfs 90 procent van het sneeuwpak zal verdwijnen. Ook de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger gaf de klimaatverandering al de schuld van het veel hogere aantal bosbranden in de staat.

Eerste stappen


Het lijkt de regering-Obama ernst met de strijd tegen de opwarming van de aarde. Obama beloofde tijdens zijn presidentscampagne om de uitstoot van broeikasgassen met 80 procent terug te dringen tegen het midden van de eeuw. Vorige week zette hij de eerste stappen in die richting door de overheid van de Amerikaanse staten de bevoegdheid terug te geven om de uitstoot van auto’s te reguleren. Hij legde de auto-industrie bovendien een efficiëntienorm van 15 km per liter op tegen 2020.
In de eerste weken van zijn presidentschap vonden bijna dagelijks belangrijke vergaderingen en conferenties plaats in Washington over het klimaat. De nieuwe regering in Washington lijkt vastbesloten om, in tegenstelling tot de regering-Bush, de wetenschap als leidraad te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering. De vraag is nog maar of de bevolking evenveel belang hecht aan die strijd. Uit recente opiniepeilingen bleek dat de klimaatverandering onderaan het prioriteitenlijstje van de Amerikanen bungelt, en dat een steeds groter deel van de bevolking twijfels heeft bij de rol van de mens in de opwarming van de aarde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.