EU moet mikken op kwart hernieuwbare energie tegen 2025

De Europese Unie moet zich tot doel stellen in 2025 een kwart van de energie die ze verbruikt uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Dat vinden Friends of the Earth Europe, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Greenpeace. Volgens een gelekte nota wil de Europese Commissie geen nieuwe doelstelling voor hernieuwbare energie vastleggen omdat de lidstaten het bestaande streefcijfer - 12 procent tegen 2010 - niet lijken te halen.

De Commissie schat dat de Europese Unie tegen 2010 maar 10 procent van haar energiebehoefte zal dekken met zonne- en windenergie, gas of elektriciteit uit biomassa en stroom uit getijden- en waterkrachtcentrales. In dat licht zou het ongepast zijn nieuwe doelstellingen naar voren te schuiven.

De grote milieuorganisaties zien dat anders. Volgens hen ondermijnt het ontbreken van een doelstelling voor de periode na 2010 het vertrouwen van investeerders in de nieuwe technologieën. Daardoor vertraagt de groei van de sector, en dreigt die zelfs om te slaan in een achteruitgang. De drie organisaties zeggen ook dat de EU voor haar prognoses uitgaat van verouderde gegevens en met name de ontwikkeling van de vraag naar energie onderschat.

De Europese Commissie zal waarschijnlijk volgende maand een officieel document over hernieuwbare energie goedkeuren waarin de knoop wordt doorgehakt. (PD/AD)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.