Europa wil emissiehandel doen samenwerken met Californië

De Europese klimaatcommissaris Connie Hedegaard heeft bij de Californische gouverneur Jerry Brown gepleit voor een link tussen de twee grootste emissiehandels ter wereld.

“We hebben gouverneur Brown laten weten dat we graag zouden samenwerken met hen, zodat er een link kan gemaakt worden tussen het systeem in California en de Europese emissiehandel”, zegt Hedegaard in de Britse krant The Guardian. “De twee systemen moeten niet identiek zijn, maar wel compatibel.”

Emissiehandel maakt gebruik van economische principes om de uitstoot van bedrijven terug te dringen. Elk bedrijf krijgt bepaalde rechten toegewezen, maar als het onder de drempel blijft, kan het overtollige emissierechten verkopen.

Cyberaanval

Bij de opzet van de Europese emissiehandel was de kans reëel dat de VS een eigen systeem zouden invoeren, en dus werd de Europese emissiehandel voorzien op samenwerking met andere systemen. Nu wordt uitgekeken naar samenwerking met meer regionale initiatieven, zoals het Californische systeem, dat volgend jaar opgestart wordt.

Het Europese systeem heeft in de voorbije zes jaar al heel wat te verduren gehad, zoals overschatting van uitstootrechten, frauduleuze transacties en zelfs een cyberaanval, maar Hedegaard maakt zich sterk dat andere systemen van die tegenslagen kunnen leren. “Andere landen hoeven niet van nul te beginnen, maar kunnen naar onze goede en mindere goede ervaringen kijken.”

Volgens Hedegaard is het essentieel dat de Californische emissiehandel een succes wordt om een nationale variant in de VS mogelijk te maken. “Als de grootste Amerikaanse staat en de achtste grootste economie kiest voor emissiehandel, dan kan dat het ijs breken in de VS”, zei ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.