Europees geld voor aidsvaccin droogt op

Aidsactivisten willen dat de Europese Unie meer geld pompt in het onderzoek naar een vaccin tegen HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Nu komt bijna al het geld daarvoor uit de VS.

“Te weinig.” Dat concludeert Ann Katrin Akalin, woordvoerster van de Duitse Aidsstichting, over de financiële inspanningen van de EU in het wereldwijde onderzoek naar een vaccin dat het aidsvirus moet uitroeien. Volgens Akalin is de EU goed voor slechts zes procent van de wereldwijde publieke financiering van de zoektocht naar een vaccin.
Het Internationale Aids Vaccin Initiatief (IAVI) schat dat elk jaar ongeveer 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro) nodig is om het onderzoek te financieren. In 2005 was slechts 760 miljoen dollar (575 miljoen euro) beschikbaar. 88 procent van dit geld kwam van nationale overheden. Daarvan leverden de Verenigde Staten met 92 procent het leeuwendeel.
Aids-activisten noemen de ontwikkeling van een vaccin een van de grootste uitdagingen in de strijd tegen HIV. “Andere virale ziektes, zoals polio en de pokken, werden pas uitgeroeid nadat er een effectief vaccin was ontwikkeld”, zegt Ulrich Heide, directeur van de Duitse Aidsstichting.
Het IAVI schat dat een vaccin ten vroegste binnen tien jaar beschikbaar kan zijn. “Er zijn verschillende problemen die de ontwikkeling van een vaccin blokkeren”, zegt Akalin. “Enerzijds is er niet genoeg geld, anderzijds muteert het aidsvirus zeer snel.”
Sinds juni 2006 lopen er in een twintigtal landen testen met een vaccin bij verschillende aidspatiënten. Veel van dit onderzoek gebeurt in Afrika en Azië, waar de meeste HIV-besmettingen voorkomen. De jongste jaren zijn medische teams van India, China, Rwanda en Zambia met eigen onderzoek begonnen.
Het IAVI schat dat een effectief vaccin in de komende vijftien jaar dertig tot zeventig miljoen van de 150 miljoen nieuwe HIV-besmettingen kan voorkomen.
Activisten noemen de aidsepidemie de grootste medische crisis sinds de veertiende eeuw. In 2006 waren wereldwijd meer dan 39 miljoen mensen met HIV besmet. Er kwamen vier miljoen nieuwe besmettingen bij, en ongeveer 2,8 miljoen mensen stierven aan aids.
De VN-aidsprogramma (UNAIDS) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) schatten dat sinds de uitbraak van aids in 1981 meer dan 25 miljoen mensen aan het virus zijn gestorven. Ondanks een duidelijke vooruitgang inzake behandeling en preventieprogramma’s, heeft nog altijd tachtig procent van de mensen die met HIV zijn besmet geen of nauwelijks toegang tot aidsremmers.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die momenteel voorzitter van de Europese Unie is, verzekert dat zij de aidsproblematiek de komende maanden hoog op de internationale agenda van de EU en de G8 (de zeven rijkste industrielanden plus Rusland) zal houden. “Het gevecht tegen de ziekte is een taak van de hele mensheid, en niet van individuele landen”, aldus Merkel. Over een stijging van de subsidies voor aidsonderzoek blijft ze echter op de vlakte. IPS  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.