Europese pesticidenormen maken kleine Afrikaanse boeren kansloos

Afrikaanse boeren verslikken zich in de steeds strengere residunormen die Europese regeringen en supermarkten hanteren voor levensmiddelen. Veel kopers willen geen meetbare sporen van bestrijdingsmiddelen meer aantreffen in graan, groenten en fruit, en dat legt de lat te hoog voor veel producenten uit Afrika.
De Europese Commissie legt de laatste hand aan reeks van nieuwe normen die bepalen hoeveel residu’s geïmporteerde landbouwproducten maximaal mogen bevatten. Voor sommige exotische gewassen wil de EU die grens op het “theoretische nulpunt” vastleggen. Dat wil zeggen dat er geen meetbare sporen van bestrijdingsmiddelen in mogen worden gevonden.
Tuinbouwers moeten hun productiemethodes aanpassen aan die strengere eisen en moeten stalen van hun oogst volgens die nieuwe normen laten testen. Dat is vaak onbetaalbaar voor kleine producenten. Ze wijken dan maar liever uit naar andere markten waar de normen minder hoog liggen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika. Maar daar is ook minder af te zetten en te verdienen.
Volgend jaar komen kleinere tuinbouwbedrijven uit Afrika, de Cariben en de regio van de Stille Oceaan voor grote problemen te staan, waarschuwt Coleacp, een netwerk van exporteurs van tuinbouwproducten.
Nu al trekken Afrikaanse producenten zich terug uit contracten met Europese distributieketens die hun eigen strenge normen opleggen. Volgens een recente studie van het Internationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling heeft de helft van alle Ugandese leveranciers en 15 procent van de producenten uit Zambia die contracten hadden bij EurepGap, het grootste gemeenschappelijke certificatiemechanisme van distributeurs in Europa, inmiddels een einde gemaakt aan die overeenkomsten.
De situatie wordt de komende maanden waarschijnlijk nog erger. De grootste Duitse ketens willen helemaal geen voedingsmiddelen meer invoeren waarin nog sporen van pesticiden of herbiciden aanwezig zijn, en Sainsbury, de op twee na grootste keten in Groot-Brittannië, wil dat voorbeeld volgen.
“Producenten van tropisch fruit zullen de grootste problemen krijgen”, zegt Gary Bradbury van W Bailey & Sons Ltd. Hij leidt de pesticidenwerkgroep van het Britse Fresh Produce Consortium, een verband van groothandelaars in verse levensmiddelen.
De nieuwe normen die de distributieketens en de Europese Commissie EU vastlegt, liggen duizenden keren lager dan de grens van wat veilig is voor menselijke consumptie. Toch lopen importeurs zware boetes op als hun producten de grenswaarden overschrijden, terwijl de leveranciers meestal prompt worden uitgesloten.
De nieuwe Europese maximumnormen moeten vanaf begin 2008 in de plaats komen van de uiteenlopende grenzen die alle lidstaten nu hanteren. Volgens insiders verloopt de overschakeling in de grootste chaos en laat de Europese Unie het initiatief aan individuele lidstaten en distributeurs. Daardoor wordt er ook minder rekening gehouden met de belangen van de exportlanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.