Eva Brems blijft dossier Bosco Ntaganda opvolgen

MO*-artikel noopt Reynders ertoe Congo aan te zetten tot arrestatie van Ntaganda

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders antwoordde begin deze maand met duidelijke taal op de vraag van volksvertegenwoordiger Eva Brems over de kwestie van de Congolese oorlogsmisdadiger, Jean Bosco Ntaganda. Reynders vertelde dat de strijd tegen straffeloosheid één van de prioriteiten blijft van het Belgische beleid in Congo. Bovendien is hij ervan overtuigd dat de Congolese autoriteiten onder druk van de internationale gemeenschap hun verbintenissen uiteindelijk zullen nakomen en Ntaganda aanhouden. Ondanks dat klare standpunt is het onduidelijk hoe de minister concreet gevolg zal geven aan de zaak.

Eva Brems, tevens hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit Gent, legde de zaak over Bosco Ntaganda voor aan minister Reynders. De rechtstreekse aanleiding voor die parlementaire vraag, zegt ze, was het artikel dat verscheen in het februarinummer van MO*. Daarin wordt aangetoond dat Ntaganda politieke tegenstanders ontvoert, mishandelt en doodt, grondstoffen naar Rwanda smokkelt en desondanks generaal in het Congolese leger is.

Straffeloosheid

In haar strijd voor mensenrechten en tegen straffeloosheid, vindt Brems de zaak Ntaganda dan ook heel frappant. ‘Omdat er wel degelijk een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof tegen Ntaganda is. We spreken hier over het totaal negeren door de staatshoofden van Rwanda en Congo van hun internationale verplichtingen’, stelt ze. Congo erkent het Strafhof en is dus verplicht mensen aan te houden tegen wie het Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigt. Rwanda daarentegen is niet verplicht actie te ondernemen.

‘Reynders moet gewoon doen wat hij zelf zegt belangrijk te vinden’

Volgens Brems is het een interessant dossier voor minister Reynders. Ze stelt zich daarbij de vraag of hij ook ‘concrete gevolgen zal geven aan wat hij in algemene termen in een beleidsnota heeft geschreven, met name dat hij straffeloosheid wil bestrijden.’ Brems zal het dossier opvolgen. ‘Zeker als hij naar de regio zal reizen of als er zich nieuwe ontwikkelingen in het dossier voordoen’, vertelt ze. ‘Je hebt hier een duidelijk aanknopingspunt in de beleidsnota. Reynders zet daarin zelf de strijd tegen straffeloosheid centraal. Hij moet dus niet doen wat ik belangrijk vind, maar hij moet doen wat hij zelf zegt belangrijk te vinden’, benadrukt ze.

Concrete plannen?

Hoewel minister Reynders straffe taal sprak in zijn antwoord, is het onduidelijk hoe de minister de zaak concreet zal opvolgen. ‘Aan de verhoopte aanhouding van Bosco Ntaganda kan momenteel niets worden toegevoegd’, meldt zijn woordvoerder Michel Malherbe. Volgens hem moet Congo als onafhankelijk land Ntaganda zelf arresteren. De minister zal wel alle contacten gebruiken om de autoriteiten te herinneren aan de onaanvaardbare straffeloosheid en de noodzaak om de Congolees te arresteren en te berechten voor het Internationaal Strafhof.

Minister Reynders overweegt naar Congo te gaan zodra het parlement daar geïnstalleerd is, zegt Malherbe. ‘Het dossier Bosco Ntaganda zal dan ongetwijfeld deel uitmaken van de discussies’, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.