Extreem droge winter eist zware tol in Portugal

Portugal heeft zijn droogste winter sinds 1930 achter de drug. De gevolgen laten zich voelen in de landbouw. Er deden zich ook al duizenden bosbranden voor.

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor Meteorologie treft de extreme droogte nu al meer dan de helft van het hele grondgebied en heerst in de rest ernstige droogte.

De eerste helft van maart viel 5,7 millimeter regen. In februari viel nauwelijks 2,2 millimeter. Normaal moet in deze tijd van het jaar 100 millimeter neerslag vallen.

De vooruitzichten zijn niet goed. De komende dagen zal nog steeds te weinig neerslag vallen.

Verwoestende gevolgen

De gevolgen zijn verwoestend. Volgens de Civiele Bescherming deden zich de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan achtduizend bosbranden voor, het slechtste cijfer van de laatste zes jaar. Ruim 15.000 hectare ging in vlammen op. Alleen al woensdag werden 333 bosbranden geregistreerd.

In dertien regio’s blijft het risico op bosbranden zeer hoog.

Inwoners van vier dorpen in de streek van Penela, 170 kilometer ten noorden van Lissabon, werden geëvacueerd.

Stijgende prijzen

De economische schade is enorm, zeker voor een land dat al zware financiële problemen kent.

De prijzen voor landbouwproducten gaan omhoog en de kwaliteit daalt, zegt Bruno Amorim van AM-Frutas, een van de grote distributiebedrijven in Lissabon. Kastanjes, tomaten en sinaasappelen “beginnen te rotten voor ze rijp zijn of drogen uit bij gebrek aan water.”

Van veel groenten vergelen de bladeren. “Die zijn niet verkoopbaar en worden meteen weggegooid”, zegt Amorim. Hij is pessimistisch over de lente- en zomeroogsten.

Dieren in problemen

Door de voedselschaarste, de verminderde voortplanting en het hoge sterftecijfer wordt 2012 een zeer moeilijk jaar voor heel wat diersoorten, zeggen biologen en milieuactivisten. Vooral vlindersoorten worden zwaar getroffen, zegt Patricia Garcia Pereira, onderzoeker van het Nationaal Museum voor Natuurgeschiedenis. Vlinders “zijn uitstekende indicatoren voor de gezondheid van de ecosystemen.”

Ook voor trekvogels die in Portugal hebben overwinterd en nu naar het noorden van Europa terugkeren om zich voort te planten, dienen zich grote problemen aan. Veel vogels hadden al vertrokken moeten zijn maar door de voedselschaarste stellen ze de lange reis uit, zegt Domingos Leitão van de Portugese Maatschappij voor de Studie van Vogels. Bovendien kende het noorden van Europa een extreem koude winter. “Voor de vogels kon er geen slechtere situatie zijn.”

Door de bosbranden komt vooral de Iberische wolf in de problemen. Die is bijna uitgestorven maar komt nog voor in het noorden van Portugal. In het natuurpark van Peneda-Gerês wonen er nog ongeveer driehonderd.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.