FATF wil strijd tegen witwaspraktijken uitbreiden

De OESO gaat samenwerken met het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank in zijn strijd tegen witwaspraktijken. Dat was, samen met de nieuwe ‘zwarte lijst van witwaslanden’, het belangrijkste nieuws dat vrijdag te rapen viel op de vergadering van de FATF, een intergouvernementele antiwitwascel opgericht door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs.



De OESO-landen werken al enkele jaren samen in de strijd tegen witwaspraktijken en tegen de financiering van criminele activiteiten. De werkgroep ‘Financiële Actie’ (FATF) wil controleren of landen en zogenaamde jurisdicties (ministaatjes die overleven op belastingvoordelen) zich houden aan de internationale resoluties inzake witwaspraktijken en terrorisme. De vraag werd gesteld aan 213 landen en daarvan hebben tot dusver 125 landen een antwoord geformuleerd. In de helft van de gevallen heeft de FATF om meer informatie gevraagd.

Op basis van haar (voorlopige bevindingen) stelde de werkgroep een zwarte lijst op van landen die witwaspraktijken in hun bankwezen tolereren. Egypte, Guatemala, Indonesië, Myanmar, Nigeria, de Filipijnen en Oekraïne zijn de opmerkelijkste namen op de nieuwe ‘zwarte lijst’, die vrijdag werd voorgesteld. De FATF-blacklist bevat verder de Cook Eilanden en Nauru (Stille Zuidzee), Saint Vincent en de Grenadines (een eilandengroep boven Grenada). Grenada zelf (een eilandje voor de kust van Venezuela) werd van de lijst geschrapt. Oekraïne staat nog op de lijst van ‘Non Cooperative Countries en Territories’ (NCCT’s) maar de kans is groot dat het land bij de volgende vergadering in juni wordt geschrapt. Oekraïne heeft intussen maatregelen genomen waarmee de grootste tekortkomingen worden aangepakt. Ook de regeringen van Guatemala en Nigeria hebben nieuwe wetten aangekondigd tegen witwaspraktijken maar die wetten zijn nog niet van kracht, zegt Patrick Moulette, de voorzitter van de FATF. We moeten afwachten of de wetten ook een effect zullen hebben.

De FATF is een werkgroep die gehuisvest is bij de OESO in Parijs maar verder onafhankelijk heet te zijn. Ze bestaat nu uit 29 landen en twee internationale organisaties - de Europese Commissie en de Gulf Cooperation Council. Ze wil ook nauwer gaan samenwerken met de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds. Dit jaar zullen de organisaties nog zes keer vergaderen om hun strategie tegen witwaspraktijken en terrorisme op mekaar af te stemmen. Tegen juni wil de FATF haar aanbevelingen tegen witwaspraktijken herzien.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel misdaadgeld er jaarlijks in het reguliere bankwezen terecht komt, maar zelfs in de meest voorzichtige schattingen gaat het om fenomenale bedragen. Het VN-programma tegen Witwaspraktijken schat dat er per jaar zo’n 500 tot 1000 miljard dollar wordt witgewassen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.