Fietsen en schoenen bedreigen WHO-toetreding Vietnam

Vietnam wil dit jaar toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO), maar recente aanvaringen met de Europese rijwiel- en schoenenindustrie zijn geen goede reclame.

De EU steunt de toetreding van Vietnam tot de WHO. Maar recente dumpingincidenten kunnen een hindernis vormen voor vlekkeloze toetreding. Op 12 juli kwam de Europese Commissie (EC) tot de conclusie dat Vietnam fietsen op de Europese markt dumpt, en legde een importbelasting van 34,5 procent op. Eerder dit jaar beschuldigde Europa Vietnam (en China) van dumping van leren schoenen. Een gevoelige kwestie, omdat Europa voor Vietnam de belangrijkste afzetmarkt voor schoeisel is. Zeventig procent van de totale export van schoenen gaat naar Europa.

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de schoenenindustrie in Vietnam en China. De Europese Confederatie voor de Schoenenindustrie (CEC), die 814 leden telt, heeft de Vietnamese industrie voor het gerecht gedaagd. Hoewel Vietnam de rechtszaken met vertrouwen tegemoet ziet, kan een vlekkeloze toetreding tot de WHO gehinderd worden door het slechte voorbeeld dat China eerder gaf. China werd eind 2001 lid van de WHO en kreeg daardoor meer toegang tot de wereldmarkt.

Volgens Nguyen Quang Thuan, vice-voorzitter van de Vietnamese Leder en Schoeisel Associatie (LEFASO), heeft de EC de prijzen van Vietnamese schoenen vergeleken met die Brazilië, omdat Vietnam nog niet erkend is als markteconomie. Vergeleken met Braziliaanse producten van dezelfde kwaliteit, zijn de Vietnamese producten 130 procent goedkoper, zegt de CEC.

LEFASO verzet zich tegen die vergelijking. Een vergelijking met Brazilië gaat niet op, omdat kosten van onder meer arbeid en materiaal daar veel hoger zijn, zegt Thuan. De inputkosten en prijzen in Vietnam zijn veel beter vergelijkbaar met die in Indonesië. Bovendien is het inkomen per hoofd van de bevolking in Brazilië 2.200 euro terwijl dat in Vietnam maar 323 euro is.

De CEC beweert dat door de grote toename van het aantal goedkope schoenen uit Vietnam en China, de verkoop van Europese schoenen is gedaald. Vietnam exporteerde volgens cijfers van de CEC in 2002 78,1 miljoen paar lederen schoenen naar Europa en is van plan dat aantal dit jaar te verhogen tot 139,6 miljoen.

Uit EU-cijfers blijkt ook dat tussen 2002 en 2004 de gemiddelde prijs van Vietnamese schoenen met 30 procent daalde en dat het marktaandeel van Vietnamese producten steeg van 11 naar 15 procent.

De schoenenproductie in de EU daalde. In 2000 werden in Europa een miljard paar schoenen geproduceerd. In 2004 was dat gedaald tot 704 miljoen paar. De import steeg van 836 miljoen in 1998 tot 1,62 miljard in 2004.

Als de Vietnamese prijzen zo’n impact op de Europese productie hebben, hoe kan het dan dat productie al zeven jaar afneemt?, zegt Diep Thanh Kiet van LEFASO. Europese producenten zijn niet meer concurrerend omdat ze in technisch opzicht achterlopen en omdat hun managementkosten te hoog zijn, meent hij.

In 1998 exporteerde de Europese Unie 234,2 miljoen paar schoenen. In 2004 waren dat er nog maar 166,7 miljoen. De Europese export naar de belangrijkste afzetmarkten - Amerika, Canada en Japan - is sterk afgenomen, zegt Kiet. Uit cijfers blijkt dat tussen 2002 en 2004 de export naar Amerika met 22 procent afnam, die naar Canada met 31 procent en die naar Japan met 15 procent.

Bij het proces dat is aangespannen zijn 62 Vietnamese schoenenfabrikanten betrokken. Kiet zegt dat het bij het merendeel om middelgrote en kleine producenten gaat die amper de 8000 euro per persoon kunnen opbrengen die nodig is om juridische bijstand in te huren.

De rechtszaak over de dumping van meervallen zou Vietnam ruim 800.000 euro kosten en de garnalenzaak ruim 2,4 miljoen euro. LEFASO heeft grote schoenenfabrikanten in Vietnam opgeroepen om extra bij te dragen aan de kosten van de verdediging van hun zaak. Als we de zaak verliezen, dan gaan de hoge importtarieven namelijk niet alleen gelden voor de 62 gedaagde bedrijven, maar voor de hele sector.

Algemeen directeur Dinh Thi My van het departement Mededinging van het ministerie van Handel, zegt dat Vietnamese schoenmakers duidelijk moeten maken dat ze volgens de principes van de markteconomie werken. Voor veel schoenmakers is dat niet eenvoudig, omdat ze hun boekhouding slecht bijhouden en vaak niet voldoen aan internationale richtlijnen. Daar zullen ze iets aan moeten veranderen, willen ze de WHO overleven, aldus Thuan.

Vorig jaar paste Amerika, dat de Vietnamese toetreding tot de WHO steunt, de tarieven aan om dumping van Vietnamese meerval en garnalen tegen te gaan. Hiervoor heeft Vietnam inmiddels een aantal wetten ingevoerd die nodig zijn om te voldoen aan de eisen van de WHO. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.