Franse positie vertraagt Europese troepen in Tsjaad

De ontplooiing van Europese vredestroepen (Eufor) in Tsjaad raakt achterop op schema, nu veel Europese lidstaten zich zorgen maken over de dominante positie van de Franse militairen in het vredeskorps.
De Europese Unie had de drieduizend militairen graag tegen midden november operationeel gezien, bij het begin van het droge seizoen. Die deadline werd niet gehaald en ondertussen is ook opnieuw geweld uitgebroken tussen militairen die trouw zijn aan de Tsjadische president Idriss Déby en de rebellen van de Union des Forces pour la Démocratie et le Développement (UFDD). De rebellen verklaarden eind november dat ze “in staat van oorlog zijn met het Franse leger of met elke buitenlandse troepenmacht in Tsjaad”. De UFDD beschuldigt Frankrijk ervan samen te spannen met president Déby.
Dat is erg vervelend voor de Europese vredestroepen, omdat Frankrijk het merendeel van die troepenmacht levert. Norbert Darabos, de Oostenrijkse minister van Defensie, waarschuwde voor het gevaar van directe gewapende confrontaties. De Franse overheid vindt dat de nieuwe gevechten de nood aan een interventie nog dringender maken, maar de andere EU-landen vragen zich af of de neutraliteit van Eufor niet in het gedrang is. 
Frankrijk heeft al jaren eigen troepen in Tsjaad. De Franse missie, met de naam ‘Epervier’, heeft sinds een bilaterale overeenkomst 1976 de opdracht “de territoriale soevereiniteit van Tsjaad te beschermen”. De Epervier-troepen zijn gelegerd in de hoofdstad N’Djamena en de oostelijke stad Abéché. Eufor daarentegen krijgt het mandaat om de vierhonderdduizend vluchtelingen in Tsjaad te beschermen. Een groot deel daarvan op de vlucht voor het geweld in Darfoer in het buurland Soedan.
Het is dan ook belangrijk dat de nieuwe Eufor-troepen zich onafhankelijk profileren, maar toch is in de planning een zekere integratie met Epervier voorzien. Zo zal Epervier instaan voor back-upsteun aan Eufor voor brandstof, luchttransport en medische hulp.
“Het logisch dat Frankrijk het voortouw neemt, omdat Frankrijk al troepen heeft in het oosten van Tsjaad”, zegt David Mozersky van de International Crisis Group, een organisatie die ijvert voor oplossingen in conflictgebieden. “Maar het is erg belangrijk dat dit onder de vlag van de Europese Unie gebeurt en dat dit meer wordt dan enkel een Franse operatie. Er moet voldoende afstand geschapen worden tussen Eufor en de Franse missie.”
Eurolidstaten niet gul met troepen
Hoewel de Europese landen Eufor in oktober goedgekeurd hebben, zijn de meeste landen niet erg scheutig met troepen. Ierland, dat zelf 450 manschappen levert, deed onlangs nog een oproep aan de andere landen om hun steentje bij te dragen. Defensieminister Willie O’Dea zei dat er sindsdien “wat beweging” geweest is. Naast Frankrijk zullen Zweden, Nederland, Polen, Oostenrijk en Ierland waarschijnlijk de meeste troepen leveren.
Ierland was van plan om een vooruitgeschoven missie van vijftig Army Rangers naar Tsjaad te sturen, maar die plannen zijn uitgesteld door een gebrek aan logistieke ondersteuning. Volgens O’Dea zijn minstens er minstens drie geschikte helikopters nodig in Abéché, waar de Ierse troepen gelegerd zullen zijn. De rest van het Ierse contingent was voorzien voor februari of maart.
De Vice-voorzitter van Europese Commissie, Günter Verheugen, zei dat de EU alles zal doen wat ze kan om de beloofde troepen te leveren. Sommige Europarlementsleden hebben zo hun twijfels.
Het Belgische parlementslid Alain Hutchinson riep alle lidstaten op om hun steentje bij te dragen en zo “te tonen dat dit een Europese onderneming is”. Hij argumenteerde dat de mensenrechten met de voeten getreden worden in Tsjaad en Soedan en dat er maanden na de goedkeuring van Eufor nog steeds geen troepen in Tsjaad zijn.
Veel parlementsleden zijn het daarmee eens, maar maken zich zorgen over de Franse betrokkenheid. Het Ierse Europarlementslid Mary Lou McDonald vond zelfs dat de Franse dominantie “grenst aan de provocatie” en “zeer, zeer onverstandig” is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.