FRDO persprijs duurzame ontwikkeling uitgereikt

Videoreportage 'Lithium, vloek of zegen' valt in de prijzen

Op dinsdag 28 februari reikte Prins Filip in Brussel de FRDO persprijs duurzame ontwikkeling uit, die dit jaar bestemd was voor de audio-visuele media. Bij de laureaten zijn onder meer Greet Brouwers en Raf Custers wiens videoreportage ‘Lithium, vloek of zegen’ ook op MO.be te zien was. Zij schreven eerder in MO*magazine ook al een reportage over dezelfde problematiek.

De videoreportage van Brouwers en Custers gaat over de ontginning van lithium in Bolivia. De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivia. De grondstof wordt onder meer gebruikt in herlaadbare batterijen voor laptops en elektrische auto’s. In plaats van het lithium door buitenlandse firma’s te laten ontginnen, houdt de Boliviaanse staat het proces in eigen handen. Een ongezien experiment van president Evo Morales.

Volgens de jury besteedt de reportage zowel aandacht aan economische, sociale en milieu-aspecten, en bevat ze ook de Noord-Zuid dimensie die een wezenlijk onderdeel is in een duurzame-ontwikkelingsbenadering. Ook voor de participatie van lokale groepen is er aandacht. De jury waardeert dat verschillende stemmen aan bod komen in de reportage. De film van Brouwers en Custers was in verschillende zalen te zien en is nog altijd te bekijken op de website van MO*. In 2010 verscheen in het decembernummer van MO*magazine ook al een reportage van Brouwers en Custers over dezelfde problematiek.

De FRDO Persprijs duurzame ontwikkeling gaat afwisselend naar de geschreven pers en naar de audiovisuele media. Voor deze editie kwamen radio-, televisie- of videoreportages in aanmerking die uitgezonden werden tussen 30 september 2010 en 31 december 2011. De jury bestond uit communicatiedeskundigen van de leden van de raad.

De andere laureaten dit jaar zijn An Baccaert en Lode Desmet met hun Panorama-reportage ‘Het nieuwe zoet’, Corinne Boulangier en Ombeline Oversacq met hun RTBF-radioreportage ‘Waste Free Oceans’, Sophie Brems met haar RTBF-radioreportage ‘La biodiversité de nos terrils’ en Manu Coeman en Yvan Beck met hun film ‘LoveMEATender’. De laureaten ontvangen naast een geldbedrag, ook een trofee in de vorm van een origineel kunstwerk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.