Fukushima kiest voor honderd procent hernieuwbare energie

De Japanse provincie Fukushima heeft de wens geuit om tegen 2040 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie.

 

  • go100re.net De deelnemers van de Community Power Conference in Fukushima zijn tevreden met de beslissing van de provincie om voluit te gaan voor hernieuwbare energie. go100re.net

Drie jaar nadat een aardbeving de enorme tsunami veroorzaakte die tot de kernramp in Fukushima leidde, zijn Japanse regio’s volop op zoek naar mogelijkheden om over te schakelen op duurzame energie.

Tijdens de derde Community Power Conference die afgelopen weekend werd gehouden in Fukushima uitte de burgervader van deze regio met twee miljoen inwoners, de wens dat regionale initiatieven ertoe kunnen leiden om het gebruik van fossiele brandstoffen binnen 25 jaar af te bouwen. Hij wil namelijk dat Fukushima tegen 2040 volledig overgeschakeld is op hernieuwbare energiebronnen.

Bottom up aanpak

De beslissing wordt algemeen gezien als een positieve stap in de richting van duurzame energie in een land waar de nationale overheid voorstander van kernenergie blijft, ondanks het wijdverbreide wantrouwen in de nucleaire technologie en de regelgeving in de sector.

Een recente studie toonde aan dat 53 procent van de Japanners voorstander is van een geleidelijk kernuitstap en dat 23 procent een onmiddellijke stopzetting verkiest.

“De bottom up aanpak is bemoedigend om te zien”, zegt Stefan Schurig van World Future Council. “Regio’s, steden en hun burgemeesters nemen initiatief om strategieën te ontwikkelen die naar honderd procent hernieuwbare energie moeten leiden, en dat terwijl de overheid zich klaarmaakt om de kernreactoren opnieuw te starten”.

De Japanse premier Shinzo Abe blijft vastberaden om de nucleaire installaties, die na de ramp in 2011 werden gesloten, opnieuw op te starten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.