Gebrek aan Belgische diplomatie

Sinds 31 augustus heeft België geen ambassade meer in Ecuador, net zo min als in Bolivia. Beide landen behoren nochtans tot de voorkeurlanden van de Belgische ontwikkelingshulp. In Ecuador zijn ze allerminst gelukkig met de beslissing.
Tessa -ze wil liever niet met haar echte naam in de media- wilde in Quito een reis boeken naar de Galapagoseilanden toen ze, op klaarlichte dag, werd overvallen. De dieven gingen aan de haal met haar rugzakje, waarin een hoop geld, een visakaart en andere kostbaarheden staken. Normaal gezien trek je bij zo’n voorval naar de ambassade, die je een bewijs van diefstal van identiteitspapieren opmaakt. Daarmee krijg je als toerist 14 dagen de tijd om het land te verlaten en kan je bij een verzendagentschap geld opvragen uit je thuisland. Maar België heeft geen ambassade meer in Ecuador. Sinds september is het de Belgische ambassade in Lima die de drie Andeslanden -Peru, Ecuador en Bolivia- opvolgt. Colombia stond aanvankelijk ook op de lijst van te sluiten ambassades, maar die operatie is voorlopig, na protest van verontruste Belgen en Colombianen, niet doorgegaan.

Belgen zonder Papieren


In Ecuador bleven twee ereconsuls aangesteld, William Stock in Quito en Estefan Isaias Dassum in Guayaquil. Zij dienen in dringende gevallen op te treden, al hebben ze eigenlijk niet meer dan een “brievenbusfunctie”. Tessa richtte zich tot ereconsul Stock. Het bericht over de sluiting van de ambassade in het staatsblad meldt immers: ‘De heer Stock zal instaan voor een vlotte verbinding tussen de Belgische gemeenschap en de ambassade in Lima.’ Officieel heet het ook dat de meeste documenten via internet te downloaden zijn en dat veel correspondentie per email kan gebeuren.
Maar mijnheer Stock verontschuldigde zich: hij was nog maar net in functie, het zou veel te lang duren om dit via Lima te regelen. Hij stelde voor een andere Shengen-ambassade te zoeken die kon inspringen. De Nederlandse ambassade weigerde, Frankrijk stemde uiteindelijk toe, maar eerst moest Parijs de toestemming krijgen van Buitenlandse Zaken in Brussel om zo’n vrijgeleide te maken. Uiteindelijk duurde het meer dan een week vooraleer Tessa aan geld geraakte en een terugvlucht kon boeken. Gelukkig vond ze onderkomen en een voorschot op haar uitgaven bij Ester De Groot die in Quito het huis van het Vlaams Internationaal Centrum runt en waarmee ze eerder toevallig in contact kwam. Overigens komen niet alleen toeristen in moeilijke papieren door de sluiting. Ook de meer dan 600 Belgen die in Ecuador verblijven, zijn voortaan op Lima aangewezen voor officiële documenten.

Kazachtstan de nieuwe liefde


Op de vraag naar de reden voor de sluiting antwoorden de formele diensten unaniem dat het om een budgettaire kwestie gaat. Woordvoerder Huygelen van Buitenlandse Zaken noemt Latijns-Amerika ook oververtegenwoordigd in het plaatje van de Belgische aanwezigheden in de wereld. Enkele maanden geleden opende België dan ook een nieuwe ambassade in Kazachstan, die de vertegenwoordiging moet waarnemen voor vijf Centraal-Aziatische landen in een regio die minister De Gucht als OVSE-voorzitter nauw aan het hart ligt.
Evo Morales vernam de beslissing over de sluiting van de Belgische ambassade in La Paz in mei, toen hij als kersverse president van Bolivia een bezoek bracht aan minister De Gucht in Brussel. Ook voor Ecuador, dat het bericht in april ontving, kwam de maatregel onverwacht. Op het Protocol, de dienst Buitenlandse Zaken in Quito, antwoordt Suzana Alvear, ondersecretaresse van Bilaterale Betrekkingen, dat Ecuador de sluiting ten zeerste betreurt, dat de relaties tussen beide landen altijd erg goed geweest zijn en dat de dienst hoopt dat België in de toekomst op de beslissing zal terugkomen.
Voor Ecuadoranen die naar België willen komen of in België residerende Ecuadoranen die een familielid willen laten overkomen, vraagt de procedure via Lima heel wat meer tijd en geld, en frustraties. Want hoewel ook op dit domein de administratieve afhandeling grotendeels elektronisch kan verlopen, blijkt dat ook vaak theorie. Mentor Villagomez, ambassadeur voor Ecuador in Brussel: ‘Wanneer er een vermoeden bestaat dat de persoon die het visum aanvraagt, de intentie zou hebben om in België te blijven, wordt die naar Lima gevraagd voor een gesprek.’ Villagomez ontkent wel dat de sluiting van de ambassade iets te maken zou hebben met een verborgen intentie van Buitenlandse Zaken om migratie vanuit Ecuador tegen te gaan.
Toch stopt hij zijn ontgoocheling over de maatregel niet onder stoelen of banken. ‘Ik wil best geloven dat het om budgettaire redenen gaat. Maar die worden ingegeven door politieke en wellicht vooral economische prioriteiten. Kazachstan is op dit ogenblik belangrijker voor België. Wij respecteren die soevereine keuze, maar vinden het wel bedroevend dat één van de rijkste landen van de wereld die maatregel neemt tegenover een land waar het toch een prima relatie mee had, gezien we een prioriteitsland zijn voor de Belgische ontwikkelingshulp. Wij hebben die hulp heel erg nodig, en de ambassade was het meest geëigende kanaal voor politieke besprekingen.’

Een stevige relatie


Aan die ontwikkelingshulp wordt niet geraakt. In de vertrekken van de voormalige ambassade in Quito blijft het Bureau Ontwikkelingssamenwerking functioneren. Voor Lieven De la Marche, hoofd van dit bureau, is het wel wennen aan de nieuwe constellatie. De la Marche: ‘Eigenlijk gaat het om een downgrading van de ambassade: waar die vroeger bestond uit een diplomatieke dienst, een consulaire dienst en een bureau ontwikkelingssamenwerking blijft nu enkel het bureau over. Het is jammer dat er niet langer een “volwaardige” ambassade in Ecuador aanwezig is want het land is een belangrijk partnerland voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking.
In 2007 zal die precies dertig jaar bestaan en vooral sinds eind de jaren negentig is ze in intensiteit toegenomen.’ Samen met Peru komt Ecuador in het meest recente jaarverslag van het DGOS op de vierde plaats wat betreft het ontwikkelingsbudget. De bilaterale samenwerking -de officiële Belgische ontwikkelingshulp met de Ecuadoraanse staat, vooral gericht op gezondheidszorg, drinkwatervoorziening en rurale ontwikkeling- was in 2005 goed voor 7,5 miljoen euro en voor de periode 2007 - 2010 is er een indicatief budget van 32 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Er zijn tal van ngo’s werkzaam, waaronder Broederlijk Delen, Vredeseilanden, Protos en Volens.
Sinds de jaren negentig wordt ook de samenwerking met het VVOB -de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand, gespecialiseerd in onderwijs en vorming- steeds verder uitgebouwd, in structurele samenwerkingsakkoorden tussen Belgische universiteiten en universiteiten in Quito, Guayaquil en Cuenca. Daarnaast is er BIO -de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden- die de voorbije jaren voor meer dan 5 miljoen euro investeerde in de promotie van microkredieten.
Niet alleen via de officiële ontwikkelingshulp, maar ook via tal van andere relaties - adopties, gemende huwelijken, stedenbanden en spontane solidariteitsinitiatieven- groeide de wederzijdse band tussen Ecuador en België, vooral met Vlaanderen. Dit zorgde voor een stevige aanwezigheid van Ecuadoranen in België. Volgens de Ecuadoraanse consul in Brussel, Alfonso Segovia, hebben 1700 Ecuadoranen een officiële residentie in België en hebben 6000 tot 8000 mensen een aanvraag voor erkenning lopen. De illegale gemeenschap in België wordt geschat op zo’n 30.000, een fiks aantal dat best nog wel eens kan aangroeien, nu het nog moeilijker wordt om aan papieren te geraken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.