Gestrand walvisschip zorgt voor discussie in Japan

Het voor de kust van Antarctica gestrande Japanse walvisschip Nisshin Maru zorgt opnieuw voor debat over de vraag of walvisjacht toegestaan moet worden. De Japanse regering wil de jacht niet alleen toestaan voor wetenschappelijke, maar ook voor commerciële doeleinden, zodat walvisvlees een belangrijk onderdeel kan worden het Japanse dieet.
“Het schip zal terug moeten keren zonder de vangst. Dat is opnieuw tegenslag voor de Japanse plannen om de commerciële jacht te promoten op grond van de groeiende vraag naar walvisvlees”, zegt Junichi Sato, vrijwilliger van Greenpeace in Japan.
De Nisshin Maru vertrok in november uit de haven Shimonoseki in Japan, met toestemming van de International Whaling Commission (IWC) om 860 walvissen te vangen als onderdeel van een wetenschappelijke expeditie.
Op het schip brak vorige week een brand uit die veel schade veroorzaakte. In Japan is intussen de discussie opgelaaid over de vraag of de overheid programma’s moet subsidiëren die steeds minder steun vinden bij het publiek.
De Antarctische expeditie kost 4,7 miljoen dollar belastinggeld. Zowel in Japan als daarbuiten klinkt kritiek over het daadwerkelijk wetenschappelijke karakter van de programma’s. Volgens critici zou het gaan om verkapte commerciële walvisvaart.

Controverse


Het incident met de Nisshin Maru komt vlak na een informele conferentie over walvisvaart, die werd georganiseerd door de Japanse regering. Tijdens die conferentie werd ervoor gepleit om de IWC weer “levensvatbaar” te maken. De organisatie zit nu klem in een controverse tussen voor- en tegenstanders van de walvisjacht, zegt Jiro Hyugaji, functionaris bij het Japanse ministerie van Visserij.
De IWC is teveel verworden tot een natuurbeschermingsorganisatie terwijl zij juist een managementrol zou moeten spelen, zegt hij.
De IWC kondigde in 1982 een moratorium af op walvisjacht. Sinds 1987 mag Japan toch op beperkte schaal op walvissen jagen voor wetenschappelijke doeleinden. De Japanse regering stelt dat de populaties van sommige walvissoorten zodanig zijn gegroeid, dat “duurzame jacht” niet schadelijk is voor het voortbestaan van de soort. Activisten betwijfelen dat.
“De conferentie in Tokio wil commerciële walvisjacht introduceren onder het motto van duurzaamheid”, zegt Nanami Kurosawa van het Dolpin and Whale Action Network, een niet-gouvernementele organisatie. Ze wijst erop dat landen die tegen walvisjacht zijn, zoals de Verenigde Staten en Australië, niet aanwezig waren op de conferentie, ondanks uitnodigingen van Japan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.