Gezinsplanning en aids temperen bevolkingsexplosie

De wereldbevolking zal in de 21ste eeuw iets minder snel groeien dan gedacht. Tegen 2050 zal de wereld geen 9,3 miljard zielen tellen, maar zullen we eerder met 8,9 miljard zijn, zo voorspelt de Bevolkingsafdeling van de Verenigde Naties. De bevolkingsexplosie wordt deze eeuw enigszins getemperd door het moordende effect van aids en door de verspreiding van voorbehoedsmiddelen.



Het blijft geen vrolijk vooruitzicht: de komende 47 jaar komen er nog eens 2,6 miljard mensen bij op de beperkte aardbol, waar nu al 6,3 miljard mannen, vrouwen en kinderen leven. Die bevolkingsexplosie zal zich vrijwel uitsluitend voltrekken in het Zuiden, wat een katalysator kan vormen voor de bestaande armoede. Tegen die achtergrond bevat de tweejaarlijkse herziening van de ‘Vooruitzichten voor de Wereldbevolking’ – vandaag voorgesteld in New York – enkele lichtpuntjes.

De bevolkingsexplosie valt 400 miljoen mensen lager uit dan verwacht, maar het slechte nieuws is dat het lagere groeicijfer voor de helft te danken zijn aan het feit dat de VN-afdeling het moordende effect van de aids-epidemie nog onderschat heeft. De experts van de VN hebben daar nu een beter zicht op, omdat de effecten van aids nu in 53 landen onderzocht worden, tegenover 45 in 2000.

Aids doet zo’n de komende 47 jaar zo’n 200 miljoen mensen ‘verdwijnen’ uit de groeiprognoses. De epidemie neemt op korte termijn nog in kracht toe, zowel wat betreft het aantal aids-doden als wat betreft het aantal besmettingen met HIV. Positief is dat het aantal nieuwe besmettingen niet meer zal stijgen na 2010, een gevolg van “veranderingen in gedragspatronen van risicogroepen”. De preventiecampagnes zullen op termijn het tij helpen keren, al zal het aantal aids-doden in vele landen nog enkele decennia blijven stijgen.

Het lagere groeicijfer is voor de andere helft te danken aan lagere vruchtbaarheidscijfers – het feit dus dat mensen in ontwikkelingslanden minder kinderen zullen krijgen dan gedacht. Het UNDP meldt met enige blijdschap dat de meeste ontwikkelingslanden deze eeuw onder het magische cijfer van 2,1 kinderen per vrouw duiken – de demografische grens voor het instandhouden van een bevolkingsaantal. De meeste ontwikkelingslanden zouden deze eeuw nog de spiraal ‘armoede - grote gezinnen - meer armoede’ kunnen doorbreken.

De bijstelling van de cijfers is het resultaat van de internationale inspanningen in de strijd tegen aids en voor gezinsplanning, benadrukt het Bevolkingsfonds. Als we het bij 8,9 miljard willen houden, moeten we verzekeren “dat koppels aan gezinsplanning kunnen doen en dat de inspanningen tegen de verspreiding van aids inderdaad de verspreiding van aids kunnen tegenhouden.” Als de huidige demografische trends zich gewoon zou kunnen doorzetten, “zou de wereldbevolking tegen 2050 kunnen verdubbelen en 12,8 miljard bereiken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.