Gletsjerspecialist onder vuur na intrekking onheilsbericht

Zullen de gletsjers van de Himalaya gesmolten zijn tegen 2035? Volgens het VN-klimaatpanel wel. Het baseerde zich op een uitspraak van de Indiase gletsjerspecialist Syed Iqbal Hasnain. Maar nu ontkent Hasnain dat jaartal ooit te hebben genoemd.
In zijn rapport van 2007, het uitgangspunt voor de recente klimaattop in Kopenhagen, schreef het VN-klimaatpanel (IPCC) dat de meeste Himalayagletsjers tegen 2035 gesmolten zouden zijn. Vorige week slikte het panel die bewering in.
De basis voor de aanvankelijke vermelding van het jaartal was een telefonisch interview dat de Britse wetenschappelijke publicatie New Scientist in 1999 had gehad met glacioloog Syed Iqbal Hasnain, meldde de Britse krant Sunday Times op 17 januari.
Hasnain zegt nu dat hij dat jaartal nooit heeft genoemd in dat interview elf jaar geleden. Hij zegt dat het jaartal “een journalistieke veronderstelling is die is toegevoegd door de interviewer, iets waarover ik geen controle had.” Hij heeft aan New Scientist enkel verteld dat de “massa van de gletsjers zal afnemen de komende veertig jaar.”

Belachelijk


Klimaatsceptici gingen meteen in de aanval. Ze zien in de schrapping van het jaartal een nieuw bewijs dat het onderzoek naar de klimaatwijziging rammelt. Dat zo’n belangrijk rapport als dat van het VN-klimaatpanel zich op een persinterview baseert, zegt veel, argumenteren ze.
Maar Hasnain blijft er bij dat de gletsjers smelten. De Indiase wetenschapper noemt het “belachelijk” het tegendeel te veronderstellen. “Het is een feit dat de opwarming van de aarde plaatsvindt”, zegt hij verontwaardigd in een reactie aan IPS. “Als de Noordelijke IJszee smelt, waarom zouden de gletsjers van de Himalaya dan niet smelten?”
Onderzoek van de laatste jaren toont voldoende aan dat vooral de gletsjers in de oostelijke en centrale Himalaya zeer gevoelig zijn voor de opwarming van de aarde, zegt Hasnain. Een studie van vorig jaar, op basis van satellietbeelden, besloot bijvoorbeeld dat de Samundratapu-gletsjer in India de laatste vier decennia 13,7 vierkante kilometer kleiner geworden is. Het onderzoeksteam schreef dat toe aan de klimaatwijziging.

Hacker


Eind vorig jaar, in de aanloop naar de klimaattop, was ook al opschudding ontstaan over de betrouwbaarheid van klimaatonderzoek, toen vertrouwelijke e-mails werden gepubliceerd van wetenschappers van de Universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië. In de e-mails, die door een hacker gestolen waren, zagen klimaatsceptici bewijs dat onderzoeksresultaten gemanipuleerd waren. De onderzoekers antwoordden dat de woorden uit hun context gerukt waren.
Hasnain zegt dat er grote belangen op spel staan en dat sommigen daarom de reputatie van wetenschappers die “grote inspanningen leveren om de zaak te onderzoeken”, proberen te beschadigen.
In elk geval is het verzamelen van gegevens over het smelten van de Himalayagletsjers fysisch en technisch zeer moeilijk. Volgens het Internationaal Centrum voor Geïntegreerde Bergontwikkeling (Icimod) in Kathmandu zijn er nog steeds geen systematische metingen van de ijsmassa in de regio. Alleen China is al geruime tijd met metingen van sommige gletsjers bezig. Volgens het Icimod gaat China die metingen uitbreiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.