Goede bedoelingen leveren geen water op in Zimbabwe

Abigail Shonhiwa is op weg naar de dichtstbijzijnde waterput, zeven kilometer van haar huis. Haar wijk, die iets hoger gelegen is in Harare, kampt al zeven jaar lang met een watertekort. Steeds meer Zimbabwanen geven de schuld aan ZINWA, de centrale waterautoriteit die in 1998 werd opgericht om de waterproblemen op te lossen.
De verouderde waterzuiveringsinstallatie, die twintig kilometer buiten de stad ligt, heeft moeite om genoeg druk te produceren om het water tot bij Shonhiwa’s huis te krijgen. De installatie is tientallen jaren geleden door de koloniale overheid gebouwd en de huidige regering heeft niet genoeg gedaan om het materiaal te onderhouden of te vervangen.
Water voor iedereen
In 1998 stemde het parlement een wet die iedereen recht op water gaf. Daarvoor werd ZINWA, de Zimbabwe National Water Authority, in het leven geroepen. ZINWA zou zowat alles wat met water te maken heeft moeten regelen, en dat op alle niveaus, ook binnen de gemeenten. Het staatsbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van dammen, voor distributienetwerken en voor de facturatie.
“Het belangrijkste doel van ZINWA was water leveren aan alle mensen in het hele land, omdat voordien vooral op het platteland gebruikt gemaakt werd van onveilig water uit bijvoorbeeld rivieren”, zegt Munacho Mutezo, de minister voor water en infrastructuur. “Nu zijn er bijna overal waterputten en dammen.”
Die bewering moet volgens waterexperts met een flinke korrel zout genomen worden. Zimbabwe heeft weliswaar het wettelijke kader om de watervoorziening te beheren, maar de de situatie op het terrein is helemaal anders.
Zo verloopt de overname van de verschillende bestaande wateragentschappen erg traag en zorgt ze voor heel wat controverse. ZINWA moest ervoor zorgen dat water overal betaalbaar en beschikbaar werd, ook voor de armsten. Waar het bedrijf de zaken overnam, vertienvoudigden de prijzen, bleven kranen droog staan en werden leidingbreuken een frequent gegeven. Tot nu toe heeft het bedrijf geen enkele dam gebouwd, terwijl drie bestaande dammen in het zuiden van het land werden opgegeven nadat het waterbassin opdroogde.
Tijdperk van tekorten
In Harare kreeg ZINWA te maken met grimmige tegenstand van de inwoners. De Combined Harare Residents Association (CHRA) zegt dat er helemaal geen verschil is tussen de wet van 1998 en de wetgeving daarvoor. “Al dat gepraat over nieuwe wetgeving om water beschikbaar te maken voor iedereen brengt geen zoden aan de dijk,” zegt Jabusile Shumba van de CHRA. “Integendeel: de nieuwe wetten hebben het probleem alleen erger gemaakt. Vooral de beslissing om alle macht in handen van ZINWA te leggen. Om eerlijk te zijn: de komst van ZINWA heeft inderdaad een nieuw tijdperk ingeluid – dat van de watertekorten.”
Het debacle in Harare heeft ervoor gezorgd dat andere steden veel minder happig zijn op een overname van de watervoorziening door ZINWA. In Gwanda bijvoorbeeld, een stad in het zuiden van Zimbabwe, heeft burgemeester Thandeko Zinti Mnkandla beslist om het rioleringssysteem niet over te dragen aan ZINWA als gevolg van de slechte reputatie van het bedrijf.
Volgens sommigen drukt de nationale overheid de monopolisering door ZINWA er met alle geweld door omdat de steden en dorpen de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) zouden steunen.
“Er is geen hoop voor de toekomst,” zegt Nelson Chamisa van de MDC. “We weten niet wat er aan de hand is bij ZINWA. Misschien weet het ministerie het, maar de voorbije twee jaar waren verschrikkelijk.”
Bij ZINWA is te horen dat er niet genoeg valuta beschikbaar zijn om om basismateriaal te importeren. “We krijgen van overal kritiek,” zegt een ZINWA-ambtenaar die anoniem wil blijven. “Mensen geven ons de schuld van watertekorten, maar we zijn nog maar twee jaar operationeel. Er is geen geld om grote projecten te financieren. De modernisering van de infrastructuur bijvoorbeeld, die we in een erbarmelijke staat geërfd hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.