Goedkope aidremmers passen niet in vrijhandelsakkoord

Volgende maand starten Thailand en de VS onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. De nieuwe regels kunnen het Thailand onmogelijk maken om nog langer goedkope generische aids-remmers te produceren. Thailand is samen met Brazilië en India een van de landen bij uitstek die dat soort middelen produceren.


Het vrijhandelsakkoord tussen Thailand en de VS zou in 2005 rond moeten zijn, en van Thailand na Singapore het tweede land maken met een dergelijk bilateraal akkoord met Amerika.

Washington zou naar verluidt in het vrijhandelsakkoord willen bepalen dat de geldingsduur van patenten niet de normale twintig jaar bedraagt - momenteel wereldwijd de regel - maar vijfentwintig jaar. Bedrijven moeten dan vijf jaar langer wachten voor ze een generische versie van een gepatenteerd merkgeneesmiddel mogen produceren.

Daarenboven zouden de VS geheimhouding vragen van bepaalde gegevens die het Thaise staatsfarmaceutische bedrijf nodig heeft om de goedkopere generische middelen te produceren. Er zijn mogelijk ook plannen om overtredingen op intellectuele eigendomsrechten strenger te bestraffen. Ten slotte bestaat de vrees dat Thailand onder het akkoord niet langer generische geneesmiddelen zou mogen exporteren naar arme landen in de regio als Cambodja, Laos en Birma.
Door de strenge voorwaarden van het handelsakkoord zal Thailand geen nieuwe generische geneesmiddelen meer kunnen produceren. De VS zijn vastbesloten het monopolie van hun eigen farmaceutische bedrijven te beschermen, zegt Jacques-chai Chomthongdi, onderzoeker bij Focus on the Global South, een denktank in Bangkok. Hij vreest dat Thailand op het punt staat toe te geven aan de Amerikaanse eisen over intellectuele eigendomsrechten, in ruil voor toegang tot de Amerikaanse markt voor de Thaise landbouw- en industrieproducten.

De Wereldhandelsorganisatie laat de ontwikkelingslanden sinds vorig jaar nochtans toe om goedkope geneesmiddelen te maken of in te voeren in geval van nood. Volgens de vorig jaar in Cancún afgesloten clausule onder de TRIPS-akkoorden, die de handelsvoorwaarden van intellectuele eigendomsrechten regelen, mogen ontwikkelingslanden in geval van gezondheidscrisissen als aids generische middelen importeren of licenties uitreiken voor de productie van generische versies van geneesmiddelen die nog onder de gewone patentregeling vallen.

Het Thaise staatsfarmaceutische bedrijf, dat de meeste Thaise generische aids-remmers produceert, is door Artsen Zonder Grenzen en andere ontwikkelingsagentschappen geprezen voor de goedkope therapie die het biedt aan mensen met hiv. Een anti-aidscocktail van het staatsbedrijf kost maandelijks 1.200 baht (25 euro), terwijl je voor een maandbehandeling met merkgeneesmiddelen 30.000 baht (623 euro) moet ophoesten. Dankzij de generische geneesmiddelen slaagt Thailand erin een op de tien van de naar schatting 200.000 inwoners met hiv aids-remmers te verschaffen - beduidend meer dan in de rest van Azië, waar gemiddeld niet meer dan vier procent van het miljoen besmette mensen die de medicijnen nodig hebben, die ook krijgen.

Dat de kwestie van intellectuele eigendomsrechten uiterst ernstig wordt genomen, bleek eerder deze maand nog bij een hoorzitting die de Amerikaanse Internationale Handelscommissie over het geplande vrijhandelsakkoord organiseerde in Washington. Wij zullen de ondertekening van het definitieve akkoord niet steunen, behalve als de intellectuele eigendomsrechten worden beschermd en als die bescherming afdwingbaar is, zei Myron Briljant van de Amerikaanse Kamer van Koophandel aan de commissie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.