Goesting in democratie

8 oktober. Meer moeten we niet zeggen om beelden van stembussen, zwarte zondagen en dure eden (‘dat we er deze keer écht iets aan gaan doen’) op te roepen.
Een aantal auteurs vond het de hoogste tijd om preventief na te denken, zodat de actie voor de vrijwaring van de democratie meteen na 8 oktober kan starten. Want laat ons wel wezen: stemmen is één zaak, een democratie opbouwen en dynamiseren in deze complexe tijden van overgang en onzekerheid, dat vergt jaren. En een duidelijke visie.
In Goesting in democratie vertrekken de auteurs van twee simpele uitgangspunten: (1) het lokale beleid biedt uitzonderlijk grote kansen om vervreemde burgers opnieuw bij de maatschappelijke opbouw te betrekken en (2) als we Vlaams Belangkiezers willen recupereren voor een constructief project, dan moeten we hen eerst veel beter leren kennen. Goesting biedt dus niet de klassieke opsomming van kwalen die extreemrechts kenmerken of rampen die extreemrechts over onze hoofden dreigt af te roepen. Die zaken worden als gekend beschouwd of kort opgelijst. Waar het in dit boek om gaat, is de goesting die bij veel mensen leeft om door de polarisering heen te breken.
Men wil niet af van het cordon sanitaire rond het VB, maar van de stiigmatisering die te veel mensen uitsluit van het project samen aan een menswaardige toekomst te bouwen op lokaal vlak. Carl Devos en Dries Verlet brengen een uitgebreide versie van het essay dat verscheen in MO*34, waarin ze op basis van stevig wetenschappelijk onderzoek omschrijven waarom mensen voor het VB stemmen. Hun conclusie is dat de overheid, ook de lokale, aan de sociale integratie en aan de versterking van het sociaal weefsel kan werken en dat daardoor een deel van de extreemrechtse stem gerecupereerd zou kunnen worden.
Guy Cassiers, Ann Demeulemeester, Filip De Rynck, Bart Caron, Mark Suykens en een handvol burgemeesters proberen te omschrijven hoe die opdracht concreet aangepakt kan worden door lokale overheden, door het georganiseerde middenveld en door een gericht cultuurbeleid. Wij zouden u deze schitterende bundel opstellen zéér graag aanbevelen, maar we schreven zelf mee en dus doen we dat uit objectiviteitsoverwegingen niet.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift