Groeilanden investeren meer in energietechnologie dan rijke landen

Opkomende economieën zoals Brazilië, Rusland, India, Mexico, China en Zuid-Afrika hebben samen meer geïnvesteerd in onderzoek naar energietechnologie dan de twintig rijkste landen ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Kennedy School.

Uit de studie, Governmental Energy Innovation Investments, Policies and Institutions in the Major Emerging Economies, blijkt dat de zogenaamde Brimcs-landen samen meer dan 13,8 miljard dollar geïnvesteerd hebben in onderzoek en ontwikkeling. Het overgrote deel daarvan komt op rekening van China. De rijke industrielanden hebben samen 12,7 miljard dollar geïnvesteerd. Maar de kloof zou volgens de onderzoekers nog veel groter zijn als ook bedrijven meegeteld worden die slechts gedeeltelijk in handen van de overheid zijn.

De wetenschappers verzamelden gegevens over de investeringen in innovatieve energietechnologie in de Brimcs-landen van 2000 tot 2008. De zes landen zijn samen goed voor meer dan een derde van het energieverbruik in de hele wereld en voor zo’n 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

“De resultaten van deze studie zijn een belangrijke motivatie om de Brimcs-landen te betrekken in elke wereldwijde discussie over technologische innovatie en samenwerking op het vlak van energie”, zegt Laura Anadon, een van de auteurs van de studie. De auteurs doen ook aanbevelingen aan de groeilanden om hun onderzoek beter te coördineren, van elkaar te leren en samen te werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.