Grote Groene Muur vertraagt Chinese verwoestijning

China is niet langer kansloos in de strijd tegen het zand. De Grote Groene Muur, een reusachtig boomplantproject rond de steden in het noorden van het land, heeft de razendsnelle uitbreiding van de Chinese woestijnen dit decennium duidelijk vertraagd.
Peking heeft beloofd dat de Olympische Spelen in 2008 in een groene omgeving zullen plaatsvinden, en het lijkt erop dat de stad dat ook zal waarmaken. De brede gordel van bomen die het oprukkende zand moeten tegenhouden, biedt goed weerstand. Ook op andere plaatsen in het land gaat de woestijnvorming niet meer zo hard.

De Gobi, de Taklimakan, de Kumtag en kleinere woestijngebieden wonnen in de jaren 90 samen nog meer dan 10.000 vierkante kilometer bij per jaar - een derde van de oppervlakte van België. Volgens het ministerie van Bosbouw is die aangroei sinds 2001 verminderd tot ongeveer 3.000 vierkante kilometer. Dat is te danken aan de 50 miljard yuan (ongeveer 5 miljard euro) die het land sinds 1978 al in de Grote Groene Muur heeft geïnvesteerd.

Het probleem is nog altijd onrustwekkend, geeft Zhu Lieke toe, de tweede in rang bij het ministerie van Bosbouw. Bijna een vijfde van het Chinese grondgebied is intussen bedekt door woestijnen, en een vierde van de totale oppervlakte van het land is bedreigd.

Het dorre Chinese binnenland is intussen het grootste gebied op aarde waar goede akkergrond verandert in levenloze zandvlakten, zegt de Amerikaanse milieugoeroe Lester Brown. Brown waarschuwt al langer dat China op grote problemen afstevent. De voorbije kwarteeuw is in China ook veel landbouwgrond ten prooi gevallen aan de snelle industrialisering en de onophoudelijke groei van de steden. De vraag naar hout in de bouwsector en de meubelindustrie heeft ook de Chinese bossen lelijk uitgedund, waardoor het zand op veel plaatsen vrij spel kreeg.

Verwoestijning kost China jaarlijks meer dan 8,4 miljard yuan (ruim 800 miljoen euro) schatten de Chinese staatsmedia. De Verenigde Naties gaan zelfs van 5 miljard euro uit. Vooral het droge en straatarme westen van China moet zich zorgen maken. Volgens de regering bedreigen de uitbreiding van de Gobi, de Taklimakan en de Kumtag het levensonderhoud van 400 miljoen Chinezen.

Maar het zand van die oneindige vlakten stuift bij stormweer makkelijk naar de andere kant van het uitgestrekte land, en zelfs verder. Korea, Japan en zelfs de VS kregen de voorbije jaren met Chinese zandstormen af te rekenen. De lang aanhoudende droogte in het noordwesten van China heeft dat probleem nog erger gemaakt. “Teelaarde is één van de belangrijkste Chinese exportproducten”, merkt Brown cynisch op.

China werkt al samen met zijn buurlanden om de verwoestijning aan banden te leggen. China, Japan, Zuid-Korea en Mongolië hebben samen een plan uitgewerkt om de zandstormen in het noordwesten van Azië in te dammen. Het zal worden uitgevoerd zodra de internationale financiering rond is.

Nu al is het aantal spectaculaire zandstormen die Peking meestal in de lente treffen duidelijk teruggelopen. In de jaren 90 waren het er volgens de VN gemiddeld 24 per jaar, de voorbije twee jaar maar drie of vier. Maar de stormen worden wel almaar krachtiger. Op 16 april deponeerde een extreem hevige storm 330.000 ton stof en zand in de hoofdstad.

Experts waarschuwen dat China zich niet mag blindstaren op de zandstormen - uiteindelijk is dat slechts één symptoom van het veel grotere probleem van verwoestijning. Goede landbouwgrond verdwijnt bijvoorbeeld ook doordat boeren veel te grote kuddes houden, die het magere grasland in het noorden en het noordwesten kaalvreten. De Chinese regering probeert door irrigatie meer gras en hooi te produceren en heeft ook een selectief verbod ingesteld op het weiden van vee in kwetsbare gebieden. Maar volgens Brown zal dat niets uithalen als de kuddes niet kleiner worden. De Chinese boeren houden nu 339 miljoen koeien, schapen en geiten. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.