Halal in de Alpen

Een overnachting in een berghut zonder witte wijn of varkensvlees ? Het pension “Les Rosiers” in het dorp Mégevette in de Franse Alpen biedt moslims niet alleen frisse berglucht, maar ook voedsel en overnachtingsmogelijkheden die overeenstemmen met de regels van de islam. Het hele dorp profiteert mee van de nieuwe toeristenstroom.
Een uitstap naar de bergen gaat voor moslims uit de stedelijke agglomeraties van Parijs, Brussel of Lyon gepaard met allerlei praktische problemen. Probeer maar eens Halal-producten te vinden in een afgelegen bergdorp of te overnachten in een berghut waar de niet rijkelijk gentiaan, kirsch of fendant wordt geschonken.
Boudjema, de uitbater van vakantiecentrum Les Rosiers in het dorpje Mégevette in de Franse Haute-Savoie, heeft zich zijn beslissing om zijn hotel-restaurant halal te maken nog niet beklaagd. Zijn democratische geprijsde 27 kamers zijn zo goed als permanent verhuurd. Twee derde van de gasten zijn moslim, een derde heeft een andere levensovertuiging.
De meeste klanten zijn jonge, welgestelde koppels uit Frankrijk en België, bijvoorbeeld Farid en Amina, uit de Parijse banlieue. Ze werden lange tijd afgeschrikt door de op vlees en kaas gebaseerde robuuste alpenkeuken en nogal gealcoholiseerde ambiance die ’s avonds heerst in de bergrestaurants. Sinds enkele jaren is Les Rosier voor hun een vaste uitvalsbasis geworden.
Ook vrouwen die de sluier willen dragen voelen er zich op hun gemak. De aanwezigheid van andere moslims laat hen toe te ontsnappen aan wat de 27-jarige Sabrina “de agressieve blikken van onbegrip” noemt. Ook de mensen van het naburige skistation van Hirmentaz kijken intussen niet meer op van een groep moslims op de latten.
Toch wil het vakantiecentrum geen getto worden. Het omschrijft zich als een “associatief centrum met een solidair karakter” en valt ook in de smaak bij Christine. Zij is geen moslim en komt naar de bergen voor rust en meditatie en mijdt het rumoer van de grote toeristische centra.
Het samenleven met de inwoners van Mégevette verliep in het begin niet altijd even gemakkelijk, herinnert Boudjema zich: “Toen we in 2003 begonnen, dachten de mensen dat we een vakantiekolonie voor jonge criminelen uit de banlieue hadden geopend. Wie er een beetje Mediterraans uitzag, werd meteen voor een fundamentalist versleten.”
Intussen zijn er warme vriendschappen ontstaan tussen de dorpsbewoners en enkele vaste klanten van Les Rosiers. Meer nog, voor sommige handelaars en boeren in het dorp betekenen de extra toeristen een ware reddingsboei. Net als in andere plaatsen in het middelhoge gebergte zorgde een gebrek aan sneeuw ervoor dat de toeristen wegbleven. Dankzij Les Rosiers doen de honingproducenten en de lokale melkerij opnieuw goede zaken.
De moslims kopen in de twee zomermaanden de helft alle honing op die hij verkoopt, zegt Jean, een imker. Veel families maken van hun vakantie in de bergen gebruik om voor honing in te slaan voor een jaar van religieuze feesten en bijhorende gebakjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.