Handelsakkoord met VS gaat ten koste van betaalbare medicijnen

Australische consumenten- en gezondheidsorganisaties vrezen dat de regering een programma ter reductie van de geneesmiddelenprijzen wil opofferen voor een betere landbouwexport naar de Verenigde Staten. De VS en Australië hopen deze week een handelsakkoord af te sluiten.

Onder druk van de farmalobby eisen de Verenigde Staten dat Australië zijn 3,4 miljard dollar kostende Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS) opdoekt. Dit subsidiemechanisme maakt geneesmiddelen ook voor arme mensen betaalbaar. Zeer tot ongenoegen van de Amerikaanse geneesmiddelenindustrie komen enkel medicijnen in aanmerking waarvan bewezen is dat ze beter zijn of minder kosten dan de bestaan de geneesmiddelen.

De farmalobby Pharmaceutical Research and Manufactueres of America (PhRMA) noemde deze voorwaarde een onderdeel van een “draconisch regelwerk”. De PhRMA heeft ook Japan, China en de Filipijnen op de vingers getikt omdat ze ernaar streven de prijzen van medicijnen betaalbaar te houden. Het Amerikaanse handelsakkoord met Singapore wordt dan weer geprezen als een “voorbeeld voor de regio”.

De Wereldgezondheidsorganisatie is erg lovend over het Australische PBS-systeem. “Het zorgt ervoor dat je niet meer moet betalen voor een geneesmiddel dat geen extra voordelen biedt”, zegt WGO-adviseur David Henry van de universiteit van Newcastle”. Het handelsakkoord met de VS zet deze sociale verworvenheid op de helling.

De Australische premier John Howard gaf eerder blijk van toegevingsbereidheid ten voordele van de machtige Australische landbouwlobby. “De grote dossiers zijn suiker, rundsvlees en zuivelproducten. Wanneer we daar vooruitgang kunnen boeken zonder iets op te geven dat vitaal is, dan moeten we tekenen. In ruil krijgen we toegang tot de enorme Amerikaanse markt”, zei Howard.

“We mogen ons recht maatregelen te nemen voor het algemeen belang niet wegonderhandelen”, zo reageerde Patricia Ranald van het Australische Fair Trade and Investment Network. De Australische handelsminister probeerde olie op de golven te gooien en verzekerde dat “geen enkele Australiër meer voor zijn geneesmiddelen zal betalen”. Vaile weigerde echter uit te sluiten dat de belastingbetaler zou moeten opdraaien voor de hogere prijzen.

De discussie in Australië heeft gevolgen voor de rest van de wereld. De Amerikaanse toponderhandelaar Robert Zoellick hanteert immers het principe van “competitieve liberalisering”. Wanneer bij onderhandelingen toegevingen worden afgedwongen, dienen die als basis voor andere liberaliseringsgesprekken. De Verenigde Staten proberen momenteel in een reeks regionale en bilaterale handelsakkoorden de toegevingen af te dwingen die op multilateraal vlak, binnen de Wereldhandelsorganisatie, op weerstand stuiten.

De Democratische partij in de VS heeft president George Bush al een kwade brief gestuurd over de Australische kwestie. “Veel Amerikanen hebben geen geld voor geneesmiddelen die hun leven kunnen redden of verlengen. Het verbaast ons dan ook dat de VS nu proberen dit model op te dringen aan Australië en later aan de rest van de wereld”.

Bob Burton

xml=7

Ref: na ap he if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.