“Het debat over migratie speelt zich af boven ons hoofd”

Mensenrechtenbewegingen, vakbonden, migrantenorganisaties en andere middenveldorganisaties klagen dat het Global Forum on Migration and Development zijn deuren gesloten houdt voor de echte betrokkenen.
Ondanks de diplomatieke inspanning van de Belgische overheid en het organisatorische titanenwerk van de Koning Boudewijnstichting die gisteren een Civil Society Day organiseerde, blijft de kritiek op de kloof tussen officieel forum en middenveld vandaag doorklinken. “Om de schijn hoog te houden, hebben de organisatoren de middenveldorganisaties het woord gegeven tijdens de Civil Society Day, maar als het er op aankomt, nemen ze ons niet au sérieux”, zegt Kris Pollet van Amnesty International. “Het debat speelt zich af boven ons hoofd.”

Noord-Zuid confrontatie



Volgens Kris Pollet moeten de rechten van migranten en van arbeidsmigranten in de discussie worden opgenomen en moet het debat verder gaan dan de huidige pragmatische standpunten.
“De International Migration Workers Right Convention van de VN beschermt de mensenrechten van alle arbeidsmigranten en hun familieleden. Opvallend is dat deze conventie enkel door de landen van herkomst werd ondertekend”, vertelt Kris Pollet. “In het Noorden moeten ze er niet van weten omdat de conventie migranten te veel rechten geeft.”
“Ook op het Global Forum wordt deze Noord-Zuid confrontatie vakkundig omzeild door het debat op de praktische aspecten van de problematiek te richten” (de bijdrage van arbeidsmigratie tot economische ontwikkeling, het aanpakken van de braindrain enz.), “om niet over mensenrechten te moeten praten”, aldus Pollet. 

Onder de vleugels van de VN



De International Trade Union Confederation (ITUC), Migrants Rights International en December 18 gaan nog een stap verder en vragen in een open brief aan secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, dat het debat over migratie, ontwikkeling én mensenrechten terugkeert onder de vleugels van de Verenigde Naties. Het normatief kader van de VN voorziet immers conventies en overeenkomsten op basis van de mensenrechten en kan zo het globaal migratiebeleid een meer humane toets geven. Bovendien bieden de VN, via consulterende gesprekken met afgevaardigden, ruimte voor de visies van de migranten zelf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.